Steluta si Liviu Lionte, dintr-un Colt de Rai de la Albesti

Legume crescute in tihna la Constanta
nu se accepta inregistrari

Buna ziua,

Suntem Steluta si Liviu Lionte si cultivam legume crescute in tihna, in coltul nostru de rai din Albesti, judetul Constanta.

Povestea a inceput acum 4 ani, cand Liviu s a intors in tara dupa 13 ani de Suedia, dorindu-si in primul rand sa manance o hrana sanatoasa, fara chimicale, reluand relatia cu pamantul pe care o avea inainte de a pleca din tara. Vrand sa demonstreze celorlalti ca poate sa faca agricultura cu bani putini, a adoptat conceptul de permacultura, un concept stravechi dealtfel, prezent in cultura mayasa si cea autohtona – perioada Cucuteni, 6 000 de ani in urma, unde plantele coexista si se sustin si complementeaza reciproc. De exemplu triada porumb, fasole cataratoare si dovleac, unde porumbul este sustinerea pentru fasole iar dovleacul cu frunzele sale tine umbra necesara mentinerii umiditatii solului.

Intalnirea noastra a avut loc cand Liviu a organizat cateva cursuri de permacultura, si de atunci suntem impreuna, unititi de aceleasi principii si idealuri.

Acum, ne ocupam impreuna de o gradina ce se intinde pe 500 m patrati, si chiar si timpul liber ne place sa ni-l petrecem in natura. Legumele pe care le cultivam constituie si hrana noastra, iar surplusul dorim sa il impartasim la Cutia Taranului , acestea fiind stropite cu macerat de urzica, macerat de ardei iute, ceai de plante, cenusa. Ca si ingrasamant folosim gunoi de grajd.

Am construit paturi inaltate in care crestem legume: Liviu a pus la baza lor coceni, paie, resturi vegetale si sunt înconjurate cu piatră.

Liviu este un agricultor neconvenţional. Nu a trăit toată viaţa pe ogoare şi nici nu urmează calea bătătorită a legumicultorilor cu tradiţie din judeţul Constanta. Tot ceea ce face este altfel în special în agricultură. Pentru săteanul din Albesti, agricultura convenţională nu reprezintă în niciun caz o atracţie. Prin abordarea permaculturala, Liviu pune la punct un „ciclu natural prin care plantele se dezvolta de la sine, cu o intervenţie minimă din partea omului. Legumele cresc, se dezvoltă, ajung la maturitate, dau rod. Apoi mor, sunt îngropate de zăpadă. Seminţele sunt lăsate pe loc, la fel ca şi o parte a recoltei neculese iar odată cu venirea primăverii plantele sunt lăsate să se regenereze singure din seminţele lăsate ”în hibernare”.

”Nu se mai răscoleşte pământul, nu se mai ară, nu se mai discuieşte şi nu se mai fac toate operaţiunile clasice. Se urmăreşte a se împuţina munca şi dacă se poate spune aşa şi a economisi timp. Ce nu se recoltează se lasă pe loc şi sămânţa hibernează iar în următorul an se regenerează. În natură totul este ciclic. Dacă învăţăm acest lucru şi mai ales ajungem să respectăm legile naturii, nu are cum să nu iasă”, spune agricultorul botoşănean. Mai mult decât atât acesta spune că respectul pentru natură este important. ” spunea Liviu pentru Adevarul.

Inainte de gradina pe care am demarat-o acum la Albesti, Liviu a avut gradina sa, timp de mai multi ani, in Oraseni, judetul Botosani iar in acesti ani a ajuns sa creeze un eco-sistem care sa se auto-sustina. Adevarul a scris putin despre gradina pe care Liviu o avea inainte in zona Botosaniului, inainte sa ne mutam in 2019 unde suntem acum.

Iata si cateva imagini din gradina noastra de acum :).

Această prezentare necesită JavaScript.

Va asteptam sa gustati din produsele noastre,

Steluta si Liviu