Prietenii permaculturii de la Padureni

Salutare!

Noi suntem Adriana si Horatiu Moga si Noémi (cu bebe in burtica inca, aici in poza) si Zsolt Németh. Ne-am cunoscut la petrecerea unei cunostinte comune si a existat conectare la prima intalnire.

Familia Moga era la inceputul vietii rurale iar familia Németh isi dorea o viata la tara si era in cautarea terenului mult visat. Dupa o perioada de absenta baietii s-au reintalnit in 2018 la un seminar de case naturale si au inceput colaborarea. Am inceput sa schimbam idei si nu numai; ne ajutam reciproc in constructii de unde a rezultat o minunata prietenie si colaborare.

Avem in comun iubirea fata de natura si ne dorim sa intelegem tainele acesteia ca sa intregim atat fericirea nostra cat si a celor din jur. De aceea ne dorim sa aprofundam cat mai multe tehnici ecologice, permaculturale tocmai pentru a intra in comuniune cu natura si a creste hrana cat mai sanatoasa si naturala, pentru familiile noastre dar si pentru cine apreciaza legumele curate, crescute cu multa grija si dragoste.

Adrina si Horatiu: povestea a inceput cu ucenicia noastra ce a constat intr-o reamintire si retraire a povetelor bunicilor nostri. Povestea noastra la tara a inceput in 2012 cand ne-am casatorit – amandoi nascuti in Cluj-Napoca si urma sa luam decizia: noi unde vom locui? Satul Padureni e la 10 km de Cluj-Napoca – foarte aproape, asadar. Mai se adauga si faptul ca Horatiu a copilarit aici – locuind la bunicii materni in fiecare vacanta. Ideal! Ne doream o intoarcere la natura si la lucrurile simple care ne fac, de fapt, fericiti. Aici avem teren berechet (2 hectare) si locul e minunat. Zona in care stam e la buza padurii si se numeste Sub Cer (a se citi Su’ Cer). O data redescoperit gustul extraordinar al legumelor si fructelor am decis ca nu vom mai cumpara din supermarket niciodata (unde cumparam aspectul si perfectiunea dar nu si aroma). In urmatorul an am marit gradina, s-au mai adaugat si niste gainute care ne ajuta cu gainat si compost. Nu adaugam insecticide, pesticide, ierbicide. Solutiile la care recurgem petnru ingrijirea plantelor sunt naturale: alaturam plante companion, ii „servim” pe melci cu bere, plantam galbenele (care, se stie, sunt gardienii gradinilor), pentru crestere folosim fiertura de salcie, ceai de tutun pentru daunatori, apa cu sapun drept insecticide, craite langa cartofi.

In 2015 am infiintat o mini-plantatie de lavanda (adica 100 de fire) din soiul blue-scent ideal pentru ulei dar si aspectul deosebit. Anual semanam busuioc printre lavanda (si nu numai) transformandu totul in parfum imbatator si in raiul albinelor. Din 2017 crestem si floarea-soarelui neagra pe care am dus-o la presa si am obtinut ulei (presat la rece).

Noemi si Zsolt: noi suntem din Cluj Napoca, dar vara ne găsiţi în satul Iclozel, jud. Cluj, unde ne ocupăm de grădina şi serele noastre ecologice. Totul a început acum trei ani, când după multă documentare, am decis să devenim vegetarieni, din respect faţă de animale şi pentru a putea duce un stil de viaţă sustenabil, cu o amprentă ecologică mai redusă. Ne-am dat seama că legumele cumpărate din magazine sunt poluate cu o multime de substanţe chimice, toxice pentru organismul nostru, lucru de neconceput pentru noi, mai ales acum, când alimentaţia noastră se baza în mare parte doar pe consumul de legume. Următorul pas logic a fost dorinţa de a produce propriile noastre legume, crescându-le cu metode strict ecologice. Ne-am împlinit această dorinţă şi ne-am cumpărat teren în Iclozel şi o rulotă, pentru a putea fi permanent lângă grădinuţa noastră. Aici plantăm seminţe autohtone, nemodificate genetic, şi le creştem frumos cu îngrăşământ natural precum gunoj de grajd, compost produs de noi şi macerat de urzică. Astfel devin legumele şi zarzavaturile noastre sănătoase, fără chimicale dăunătoare şi au acel gust de odinioară la care tânjim cu toţii.

Suntem în al doilea an de producţie (2019), cu două sere nou adăugate, pentru a putea bucura şi mai mulţi oameni cu legume proaspăt culese, sănătoase şi pline de vitamine şi minerale. Noi credem cu tărie că o bună sănătate începe cu o bună nutriţie, asa că vă oferim cu multă dragoste legume sezoniere care ajung şi pe masa noastră, precum ceapă verde, ridichi, salată, spanac, ardei (capia, gogosari, iuţi), gulii, conopidă, vinete, multe soiuri de roşii, castraveţi, dovlecel, varză, pătrunjel verde, morcovi, cartofi, etc. plus anumite fructe de sezon (mere, pere, cireşe etc.) Azi trăim viaţa la care am visat amândoi, departe de stresul şi aglomeraţia oraşului, aproape de natură şi cu mare respect faţă de aceasta, mâncăm hrană vie produsă de noi, suntem fericiţi şi nerăbdători să o întâmpinăm în familia noastră pe fiica noastră, pe care o aduce barza la începutul lui iulie :).

Avand in vedere ca stam in zone cu micro-climate diferite, dorim sa profitam de calitatile climatice specifice zonelor. Zona in care traiesc ..si Zsolt e linga cursul apei iar familia Moga locuieste pe varf de deal. Colaborarea noastra va aduce beneficii atat familiilor noastre cat si celor care vor gusta de la noi legume proaspete cu gust autentic.

Ne bucuram de prietenia noastra si nu numai pentru ca ne usureaza munca!

Un ultim gand pe care vrem sa vi-l transmitem: iubiti natura, ea sigur ne iubeste pe noi! In fiecare zi ne ofera mancare, apa, raze de soare, picaturi de ploaie, luna, stele, copacii si minunatele vietuitoare. Iubiti-o si respectati-o pentru ca natura este totul.

Iata cateva poze din gradinile noastre.

Această prezentare necesită JavaScript.

Reusim sa ne hranim bine si vă invităm cu drag să gustaţi din legumele noastre ecologice, cu gustul lor inconfundabil! Atenţie! – pot produce dependenţă şi distrug calea de întoarcere spre legumele de supermarket ;).

Adriana, Horatiu, Noémi cu bebe si Zsolt