Paul Boros de la Beclean

Buna ziua,

Sunt Paul Boros, un mic producator de legume cultivate prin metoda permaculturii sau agriculturii ecologice.

Suprafata cultivata in prezent de mine e de 30 ari, pamantul din gradina casei bunicii, unde m-am mutat in urma cu 3 ani.

Metoda de gradinarit pe care am incercat-o anul acesta pentru prima data este permacultura, agricultura ecologica, fara a sapa solul si fara a folosi pesticide, insecticide sau ingrasaminte chimice. Am construit din lemn straturi inaltate, am pus gunoi de la iepuri si paie, fan, iarba, frunze apoi am acoperit cu pamant. Am pus rasadurile si cand au crescut suficient le-am mulcit, adica am pus imprejurul lor gunoi, paie, fan, frunze, iarba, etc. Mai ingrijesc pe langa plante si iepuri si gaini.

Eu acum stiu ce vreau si va spun sincer ca e ultima incercare, desi cred ca voi reusi alaturi de Cutia Taranului. Eram hotarat sa plec 2-3 ani la munca in Italia la vreo ferma pentru ca oricum ador sa lucrez pamantul si sa am grija de animale, si am zis ca daca fac asta pe vreo 1500-1700 de Euro pe luna e mai bine. Dar afland despre Cutia Taranului m-am razgandit si am zis ca mai am dreptul la o ultima incercare.

Situatia mea actuala nu e roz. Dupa ce am avut un magazin cu materiale de constructie 13 ani impreuna cu parintii, acum suntem in insolventa si sunt constient ca va urma falimentul. Dar cum in tot raul e si un bine, datorita conjuncturii am ajuns sa am mai mult timp sa ma ocut de ceea ce imi place. Imi place sa creez viata! Cred ca daca Dumnezeu ne-a facut dupa chipul si asemanarea Lui, ne-a facut si sa fim creatori, sa creem viata! Poate e si pentru ca am 38 de ani si inca nu sunt casatorit si nu am copii si setea asta de a creea viata vine ca o compensare, nu stiu. Dar stiu ca sunt mandru de mine de fiecare data cand dintr-o minuscula samanta creste o planta de 2 metri si am grija de ea. Sau cand o iepuroaica fata 10-12 pui sau cand closca scoate 10 pui din 20 de oua si a doua zi mai cumpar 15 pui si closca ii adopta – toate astea ma fac sa ma simt cauza care a creat viata si asta imi da o energie nebanuita. Simt ca exista armonie intre mine, Pamantul-Mama si plantele si animalele pe care le ingrijesc.

Pot lucra de dimineata de la 6 pana seara la 9-10 si nu ma simt deloc obosit, pentru ca imi place ceea ce fac, ador sa lucrez pamantul si sa am grija de animale si tocmai de aceea cand fac asta nu sunt obosit, ci ma umple de energie. Sunt mult mai obosit seara cand are de mers tata undeva si trebuie sa stau la magazin si vin clienti putini si stau degeaba si ma plictisesc.

Sper ca nu v-am plictisit, dar inainte de a incepe aceasta colaborare impreuna mi s-a parut necesar sa ma cunoasteti atat cat se poate dintr-un mesaj scris.

Am flat de Cutia Taranului de la sora mea care locuieste in Cluj – felicit organizatorii pentru acest proiect minunat!

Va invit sa gustati din produsele gradinii mele!