Marta Pozsonyi de la Turda

Buna ziua,

Cel mai important lucru pentru mine este contactul cu cei care consuma produselor mele – cred cu tarie in legatura apropiata dintre producator si consumator. Cred ca este dreptul fiacaruia sa cunoasca de unde provine hrana noastra, pentru ca alimentele nu sunt doar niste produse pe rafturile magazinelor – avem dreptul sa stim cine le produce pentru ca in spatele oricarui produs sunt oameni si animale, si mai este si pasiunea de a pregati ceva gustos si cu drag pentru cei care apreciaza aceasta munca artizanala, munca si procedee de productie care respecta mediul inconjurator, dau valoare produselor locale si soiurilor traditionale si valorifica ceea ce ne-a dat mama natura, folosind nu mai mult decat e nevoie pentru consum, asigurand si un viitor sustenabil pentru generatiile urmatoare.

Sunt bucatar de meserie si am ales sa nu lucrez in restaurante care scot mancare pe banda doar pentru a face un profit, am ales sa evit produsele si ingredientele industrale, am ales sa ma implic in educatie culinara, tocmai pentru a forma viitori consumatori responsabili sau producatori (furnizori) de hrana corect produsa sau procesata.

Primele mele produse, preparate in 2012, au fost dulceata de Ceapa rosie de Aries si siropul de soc preparat la rece, pentru ca a “trebuit” sa dovedesc producatorilor din zona Vaii Ariesului ca e nevoie si pot sa dea valoare soiurilor locale (cum este ceapa rosie de Aries) sau sa foloseasca ceea ce mama natura le-a oferit.

De facut prajituri m-am apucat tot acum cativa ani; fiind pasionata de arome si gusturi experimentam tot timpul. Si pentru ca derulam atelierul de educatie a gustului cu copii in scoli si gradinite, incurajam mult folosirea de produse naturale, de a nu mai folosi margarina de exemplu la prajituri, ci untul; evitarea aromelor sau colorantilor artificiali si inlocuirea lor cu ceea ce gasim in natura. Am inceput sa ofer prajiturile facute de mine, spre degustare, prietenilor si tot mai multi mi-au cerut sa fac si pentru ei. Creez tot timpul prajituri noi, combin ingrediente si arome si de multe ori iese ceva bun. Cand avem mai multe comenzi ma ajuta Bubu, baiatul meu cel mare si el fiind pasionat de gatit pe baza de produse naturale.

Intre timp am cumparat o gradina (detinem acum un teren de 42 ari) care este ingrijita in special de familia mea, sotul si cei doi baieti. Aici producem doar cat sa folosesc eu la produsele mele si pentru consum propriu. In partea de livada avem meri, peri, caisi, piersici, pruni si nuci, iar in partea de gradina producem rosii, ardei, ceapa, castraveti, dovlecei, ierburi aromate, capsuni, zmeura si mure. Materia prima pentru dulceturi, siropuri si prajituri. Majoritatea ingredientelor folosite la prajituri provin din productii locale, faina de exemplu de la moara din Iara, produsele lactate si ouale din Copaceni, nuca si fructele din gradina proprie sau daca e nevoie de completare de la productorii din Alunis, Mihai Viteazu sau Moldovenesti.

 

Va invit sa gustati din produsele mele si va multumesc pentru incredere.