Familiile Flaman si Bocos de la Cornesti

Buna ziua, tuturor!

Suntem familia Flaman si familia Bocos, iar fermele noastre sunt in satul Cornesti, comuna Mihai-Viteazu, la poalele Cheilor Turzii si in satul Triteni Hotar, in judetul Cluj.

Familia Flaman este alcatuita din Adi (37 ani), Mona (42 ani) si fiica Larisa (12 ani) iar familia Bocos este alcatuita din Utu (40 ani), Delia (39 ani) si fiul Dragos (8 ani). Impreuna sunem fini si nasi. Eu (Mona) sunt absolventa a facultatii de medicina veterinara din Cluj-Napoca – ma ocup de sanatatea animalelor din ferme. Utu este absolvent al Facultatii de Zootehnie Cluj-Napoca si se ocupa de ratiile furajere ale animalelor.

Vacile noastre sunt hranite cu siloz bio, fan, otava, lucerna si porumb bio din productii proprii. Porcii sunt hranti cu laturi, porumb, cartofi, lucerna, si zer care ne ramane de la preparatele din lapte iar oile sunt pascute in vecinatatea satului. Gainile provin din pui din incubatoarele proprii. In hranirea lor am introdus verdeata si porumb de aceea culoarea picioarelor si a galbenusurilor oualor este un galben mai intens. Nu folosim concentrate in hrana animalelor. Gunoiul de grajd este folosit in gradina de zarzavaturi a familiei Flaman, pe care am numit-o „Kingaland” (pe fiica mea o cheama si Kinga).

Ne ocupam de toate astea de vreo cinci ani. Pe timpul facultatii ma intelegeam foarte bine cu doi colegi cu care visam sa facem o ferma de vaci impreuna, dupa terminarea facultatii, dar soarta ne-a schimbat destinele. Dupa facultate eu am plecat in Israel si am lucrat acolo vreo doi ani. la intoarcere am ramas insarcinata cu fiica mea.

Eu m-am nascut si am crescut in Cluj-Napoca. dupa terminarea facultatii mama a vandut apartamentele din Cluj si a cumparat casa din Cornesti in ideea de a deschide un cabinet veterinar si de a creste animale, dar cand pitica mea a avut un an, m-am imbolnavit, am facut tratament si interventie… si tot asa din una in alta, stilul nostru de viata s-a schimbat. Sunt si acum in pensie de boala. La oras nu ma mai mut sigur, ma simt ca la inchisoare acolo.

Unul din cei doi colegi buni ai mei a plecat in Canada si s-a stabilit acolo. Celalalt coleg este de langa Radauti si are o ferma de vaci de vreo 100 de capete. El mi-a facut cadou o vaca in urma cu trei ani apoi in urmatorii doi ani am mai primit cate trei vitei Holstein. Acum am in total: o vaca cu lapte, trei juninci de a fata, trei vitele de un an si jumatate, un taur adult si o vitea de trei luni – in total noua vaci. Colegul meu are vacile din Austria (resele Bruna Austriaca, Holstein si Baltata Germana) si are contract cu o fabrica de lapte – de la el am invatat o patre din retete preparatelor din lapte. Taurul nostru este vitelul unui campion Austriac – avea trei zile cand l-am primit; l-am crescut cu biberonul. Vacile noastre sunt frumoase, toti cei care le vad le admira.

In urma cu vreo 8 ani am lucrat in Turda la o farmacie veterinara din incita pietei unde i-am cunoscut pe nasi. Ei aveau atunci ferma de gaini si veneau la piata cu oua de vanzare. Au lucrat cativa ani in Italia apoi s-au intros si au inceput cu ferma de gaini; ulterior au redus numarul gainilor si au inceput cu vacile. Acum au 17 vaci in total. Ei ne-au indrumat cu cresterea vacilor. De la ei stiu si retete de lactate. Ne ajutam reciproc foarte mult – si ei sunt mari iubitori de animale.

Cu oile… am cumparat initial cu doua, apoi am mai cumparat si s-au inmultit, iar acum avem 20, cu tot cu miei; si urmeaza sa fete unele din ele.

Scroafelele le avem de mici. Le-am avut si pe mamele lor. Porci avem de vreo 8 ani. Am avut si capre dar le-am dat ciobanului din sat. Intre timp am cumparat si teren si am mai luat si in arenda. De multe ori ma duc eu cu caprele la pascut – prezenta lor ma relaxeaza. As sta 24 din 24 de ore cu ele… si nu vreau sa renunt la ele.

Inca imi doresc sa ne mai extindem. Am avut si doua solarii dar le-am desfintat deoarece aveam nevoie de spatiu de depozitare a furajelor. Acum doi ani am cultivat si legume dar nu am reusit sa le vindem pe toate si am pus muraturi. Si acum mai avem muraturi din recolta de atunci.

Va invitam sa gustati din produsele noastre si sa ne vizitati,

Mona, familiile Flaman si Bocos