Familia Rad de la Faragau

Va salutam cu drag!

🙂

Suntem Loredana, Mihai, Milan (piticul cel mare) si Petru (piticul cel mic), iar impreuna alcatuim familia Rad. Locuim in Faragau, judetul Mures, si ne bucuram sa facem parte din proiectul „Cutia Taranului”.

Suntem o familie tanara cu doi copii si din dorinta de a le asigura o hrana cat mai sanatoasa am decis sa ne mutam la tara.

In urma cu aproape patru ani am facut primul pas pentru schimbare, ne-am mutat la tara incepand cu prima zi de viata a lui Milan. De la un an la altul am prins gustul pentru această pasiune, dorind sa invatam tot mai mult natura si in special despre permacultura.

Producem legume, incercand ca sa folosim cat mai mult seminte traditionale, si ne propunem sa aplicam cu succes principiile permaculturii, iar in urmatorii 7-8 ani sa punem vorbi chiar despre forest garden. Pana in 2017 cultivam legume pe aproximativ 1000 de mp, iar incepand cu 2018 am extins gradina la 2000 de mp. De mai bine de 10 ani nu s-au folosit  pesticide, erbicide sau ingrasaminte chimice pe terenul nostru, iar in cazurile in care situatia o cere, ajutam plantele si solul cu macerat de urzica, de coada soricelului si incepand de anul acesta vom folosi si ceai de vermicompost.

Urmand principiile de permacultura, practic trecem la partea in care incercam sa ascultam natura, incercam sa o intelegem. Natura este perfecta, noi doar trebuie sa o ascultam si sa intelegem fiecare semn care ni-l ofera, astfel vom reusi sa avem diversitate si o gradina sanatoasa. Permacultura este un stil de viata pentru noi.

Pentru a intelege mai bine conceptul de permacultura, Sepp Holzer (parintele permaculturii) zicea:

„Universitatea mea este natura”.

De multe ori el a repetat:

„Omul nu poate îmbunătăți ceea ce este perfect, el trebuie doar să învețe să gestioneze cu înțelepciune natura. Și atunci când el are o problemă cu plante, animale, solul, el se pune în starea lor de a fi și își ascultă sentimentele, dacă se simte confortabil în acest loc, ce îl deranjează, ce lipsește, ce ar dori să fie.”

Pe langa gradina, mai crestem in fiecare an 200-300 de pasari (pui, rate, curcan, gaste). Ne straduim sa le oferim o mancare cat mai diversificata, dar cel mai important lucru este sa au acces la aer curat si iarba verde. Incepand de anul acesta (2018) familia noastra mai creste cu cateva capre, oi si ierpuri.

Va invitam sa gustati din legumele si carnea oferita de gospodaria noastra, iar daca doriti sa ne vizitati, va asteptam cu drag,

 

Lordana, Mihai si doi pici