Familia Pardutiu de la Batos

Salut!

Noi suntem Adelina si Bebe Pardutiu si locuim in Reghin, judetul Mures iar zilele astea (octombrie 2018) tocmai am spus doi de „DA!”: unul in fata starii civile 🙂 si unul pentru Cutia Taranului.

In 2003 parintii nostri au cumparat 30 ha de livada in Uila, comuna Batos. Lângă livada cu meri am construit un complex unde organizăm tabere de călărit pentru copii. Iepele din poza de mai sus sunt Stela si Izabela.

Incepând cu anul 2015 am renunţat la stropirea cu substanţe chimice – am ales să nu folosim pesticide sau alte substanţe toxice care pot fi inhalate de copii. Cultivăm mere ecologice deoarece conţin cu peste 50% mai multe vitamine şi minerale decât produsele cultivate intensiv, tratate cu pesticide. Deşi ca aspect comercial fructele din hypermarket-uri arată mult mai bine, cele bio sunt incomparabil mai sănătoase şi mai gustoase. În fiecare an se iau probe din sol şi din produse noastre de către firma certificatoare pentru verificarea corectitudinii aplicării principiilor ecologice. (Stiaţi că un măr care nu e ecologic poate conţine peste 30 de substanţe din categoria pesticidelor, chiar şi după spălare?!)

Sora lui Bebe, Geta si sotul ei Sever, ne sunt alaturi in ceea ce facem – este multa treaba! Anul trecut ei au cumparat alte 12 ha de livada de meri chiar langa a noastra. Totul este ecologic, productia de mere fiind la comun. Mare parte din timp il petrecem la ferma pentru ca ne place natura si ce ne ofera ea.

Sucul de mere produs de noi este natural, extras în întregime din mere crescute în livada proprie înregistrată în agricultură ecologică. Livada este situată în comuna Batoş, zonă cu tradiţie în cultivarea merelor, într-un cadru natural propice acestei activităţi, fără poluare. Soiurile de mere din livezile noastre sunt golden delicios, rosu delicios, dublu delicios rosu, Jonathan, idared, batule.

Sucul nu conţine conservanţi, arome, apă sau zahăr adăugat – este extras integral din fructe ecologice, prin presare la rece şi apoi pasteurizat la temperatura de 75 C – ambalat în pungi speciale (saci), păstrându-se astfel la fel de proaspăt ca în ziua în care a fost presat. Sacul este steril, din folie, în trei straturi şi este prevăzut cu un robinet care limiteaza la maxim pătrunderea aerului şi permite ca produsul să rămână în stare proaspătă până la ultima picatură, chiar mai multe zile după deschidere.

Pasteurizarea este o etapă importantă şi are scopul de a inactiva microbii, bacteriile sau microorganismele, pentru a preveni alterarea ulterioară a sucului şi pentru a oferi un produs sigur, sănătos şi bogat în vitamine şi săruri minerale.

Va invitam sa gustati din merele de Batos si sucul nostru – gustul este garantat – si va asteptam in vizita la ferma si in livada.

Adelina si Bebe Pardutiu

Această prezentare necesită JavaScript.