Familia Moldovan de la Popesti

Cutia cu vin pentru Paste la Cluj-Napoca
sunt locuri disponibile

Buna ziua,

Suntem Daniela si Daniel, familia Moldovan si locuim in Cluj Napoca.

Orice poveste are un inceput… Eu, (Daniela) eram tentata sa scriu data la care a inceput practic povestea: toamna anului 1994. Dar, cu siguranta, povestea mea a inceput mult mai devreme.

A inceput in copilarie, cand in vacanta mare ajungeam la bunicii mei din Vrancea. Primul lucru pe care il faceam cand ajungeam acolo, era sa merg in via din spatele casei cu bunicul meu, care imi spunea cu suparare in glas, ca via noastra se intindea de fapt pana departe si imi arata un nuc care se vedea in departare. Doar ca atunci, via mai era doar cateva randuri care mai ramasesera dupa colectivizare.

Pentru cine nu a fost vreodata intr-o plantatie cu vita de vie, sentimentul este unul deosebit, unic, mie mi se pare ca sunt intr-o Biserica, dealurile Vrancei sunt binecuvantate.

Am inceput in anul 1994 sa comercializam struguri de masa si de vin in piata Clujului. Nu a fost usor sa intram in piata – locurile cele mai bune erau ocupate. Am reusit insa in cativa ani sa ne impunem, gratie calitatii strugurilor si nu numai. Daca la inceput am avut vanzatoare angajata, ulterior am renuntat la ea – cel mai bine este sa iti vinzi tu marfa, ceea ce am si facut. Cand apaream toamna in piata oamenii ma cautau. Prietenele mele imi spuneau ca eu am facultate si n-ar trebui sa vand in piata. Dar eu nu judec asa. Nu conteaza cata scoala ai, ceea ce conteaza la un om, este omenia si bunul simt. Astfel concediul de odihna s-a transformat in ”odihna activa”. Nu a fost si nu este usor. Nue usor sa ai forta de munca la culesul viei, este greu sa faci rost de transportator – noi venim cu 4 tone de struguri o data, din Vrancea in Cluj – strugurii trebuie depozitati, e nevoie sa fie vanduti relativ repede, toamna are capriciile ei.

Pana acum am reusit, dar nu a fost deloc usor. Si cu toate acestea, nu m-am gandit nici o clipa sa vand pamantul si sper sa nu fiu nevoita s-o fac. Toate verisoarele mele, orasence ca si mine, si-au vandut pamantul, eu nu pot. Probabil totul mi se trage de la povestile bunicului meu, povesti care au prefigurat si povestea mea.

Via, care este pusa pe spalieri, este ingrijita de o familie tanara care locuieste in sat, de care suntem multumiti. Platim toate lucrarile care se fac in vie, nu am dat via in arenda. Munca in vie incepe in februarie cand este taiata, de altfel o lucrare importanta. Apoi, urmeaza legatul viei la prima sarma. Aratul de primavara este important, apoi sapatul viei, legatul la a doua sarma, legatul la a treia sarma, scurtatul si din nou sapatul viei. Inainte de 21 Mai incepe calendarul stropirii viei. Bolile cele mai frecvente in vie sunt mana si fainarea. In anii secetosi via e stropita de patru ori, iar in anii mai ploiosi se stropeste de sase ori (cu Folpan, Bumper, Tiovit, Sulf muiabil). Nu stropim excesiv, iar ultimul stropit este la sfarsitul lunii iulie. Sunt constienta de repercusiunile substantelor chimice si de aceea sunt foarte atenta – iar noi consumam din strugurii si din vinul nostru.

Si pentru ca am ajuns la vin, spun cu mana pe inima ca vinul nostru este curat fara zahar si fara conservanti. Nu am pus nici macar substante de limpezire in el. Substantele de limpezit fac parte tot din categoria E-urilor si noi ne-am dorit intotdeauna un vin curat. Sunt preoti care cumpara de la noi, vinul pentru Sfanta Impartasanie. Spre exemplu, ce Craciun (2017) nu am avut vin de vanzare pentru ca vinul nu era limpede. S-a limpezit natural in luna Februarie (2018). A fost oarecum ciudat, cand sunau clientii si eu le spuneam ca nu am vin limpede, multi imi sugerau sa pun substante de limpezit. Dar n-am facut-o pentru ca acele substante sunt de fapt E-uri.

Producem vin alb din soiurile aligote, feteasca alba si risling, vin rosu din soiurile merlot si feteasca neagra si vinars.

In prezent avem pentru comercializare doar vin alb, soiul este aligote. Este demidulce natural, concentratia alcoolica este 14,1%. Vinarsul este obtinut din distilarea vinului, este colorat natural (reteta bunicului meu, fara adaos de zahar ars sau altele) si are concentratia alcoolica de 40-45* – este deosebit de bun! Vinars avem si alb, asa cum iese prin distilare, cu o concentratie alcoolica de aproape 70*.

Toamna comercializam in pietele de producator organizate de Primarie, struguri de masa, soiurile ceasla si muscat hamburg si struguri de vin. De asemenea, tot atunci, vindem si must proaspat, nepasteurizat, foarte bun si foarte cautat.

Pamantul nu este o marfa, pamantul trebuie sa il iubesti si sa ingrijesti culturile care se hranesc din el, fara sa abuzezi de pesticide, pesticide care omoara pamantul dar si culturile si in ultima instanta, omul. De aceea e important sa fim atenti la ceea ce manancam si sa ne orientem spre piata taraneasca care asigura fructe, legume si bucate infinit mai curate decat cele din supermarket-uri.

Va asteptam sa gustati din produsele noastre,

Familia Moldovan