Buna ziua,
Suntem Aurora si Emil, adica familia Garbovan.
Eu, Aurora, am 55 de ani si m-am nascut in comuna Baisoara, judetul Cluj. Este o comuna montana situata in nord estul muntilor Apuseni, din a caror grupa face parte si Muntele Mare.
La cativa km avem Statiunea Baisoara din Muntele Baisorii, zona fiind considerata a doua si cea mai bogata in ozon din Europa si a cincea din lume, fiind atractiva indiferent de sezon.
Avem paduri de conifere si foioase, iar privelistea este larga, deosebita si unica, deschisa spre Campia Transilvaniei si Cheile Turzii. Aici unde este atata ozon se fac pretioasele fructe de padure: afinele negre, zmeura, merisoarele (sau afinele rosii), macesele, porumbelele precum si ciupercile (hribi si galbiori).
Imi place sa spun ca aceasta zona este mama fructelor de padure. Aceste fructe sunt culese de mine si de familia mea si de cativa prieteni si vecini, pentru a face dulceturi asa cum mama m-a invatat. Am incercat multe tipuri de dulceata , atat din fructele de padure cat si din flori comestibile, fructe locale si fructe exotice.
Din dragoste pentru gust si aroma si din dorinta de a face ceva bun si inedit s-a nascut placerea de a darui familiei noastre, prietenilor si nu numai, aceste produse, adevarate comori ale naturii avand inclus in ele cunoastere, dragoste si multa pasiune. Am facut pana acum 93 de feluri de dulceata, unele dintre ele continand si mirodenii si condimente aduse de departe din Casablanca, Maroc, tocmai pentru a fi mai delicioase si mai speciale.
Avem trei lazi mari frigorifice mari unde congelam fructele de padure, caisele, capsunile, rubarba, macesele si toate celelalte produse pentru prepararea dulceturilor si siropurilor. Cand vine momentul sa fie facuta dulceata / siropul, dezghetam doar necesarul de fructe, astfel ca incercam sa va oferim un preparat cat mai proaspat cu putinta.
Cateva dintre dulceturile inedite facute de noi sunt: dulceata din flori de hibiscus (aduse din Maroc), din flori de viorele, din flori de liliac, din flori de bujori, din flori de papadie cu mar, din flori de macies, din flori de salcam. De asemenea am incercat dulceata din patrunjel verde, cea de menta, de busuioc, din castraveti, lapte, masline, castane sau muguri de brad.
Am facut si cateva dulceturi-sosuri care merg foarte bine la preparatele din carnuri sau la fripturi: dulceata de piscatori (ardei iuti rosii si verzi), de usturoi, de hrean, de ceapa, de varza rosie cu miez de nuca pentru friptura de rata si curcan sau dulceata de ghimbir.
Am facut de asemenea dulceata de masline si rosii cherry pentru branzeturi. Pe langa fructele de padure si cele locale mai fac: dulceata de portocale, de portocale cu ciocolata, de portocale cu lavanda, kiwi, de pomelo, de smochine, de lamaie, de ananas, banane sau rodie.
Da, imi place sa experimentezla dulceturi si arome :).
Toamna fac zacusca cu vinete, zacusca cu hribi, galbiori, fasole sau peste. Siropurile fac si ele parte dintr-o masa sanatoasa si copioasa si aici enumar ceea ce fac eu: sirop din muguri de brad, din anason (adus din Maroc), din maciese, din ghimbir, din zmeura, din merisoare, afine, lavanda, flori de liliac, sfecla rosie, catina, coacaze negre, capsuni, cirese, visine, portocale si lamaie.
Tot ce fac pentru semenii mei fac cu multa dragoste, cu binecuvantare si in fiecare borcan pun putin suflet.
Am locuit in Cluj Napoca 30 de ani, iar dupa ce si tata a plecat la Domnul, m-am intors la casa parinteasca in vara lui 2007. Cum unui godpodar nu ii place sa ii fie curtea goala, ne-am apucat impreuna cu sotul meu de crescut curcani, apoi gaini de oua si pui de carne.
Pe langa dulceata si sirop, ne mai desfatam si cu paine de casa, salam de biscuiti, checuri cu fructe sau malai si alte bunatati.
Produsele noastre sunt apreciate de cumparatorii de la targurile cu produse traditionale, unde iesim frecvent cu ele in ultimii ani.
Va invitam sa gustati si dvoastra din produsele noastre,
Familia Garbovan