Familia Gáll de la Gheorgheni

Bunatati fara zahar din muntii Calimani si Harghita la Targu Mures
sunt locuri disponibile

Buna ziua,

Noi suntem familia Gáll: Erzsebet, sotul Istvan si baiatul nostru Zoltan, locuim in Gheorgheni, judetul Harghita si de aproape de 20 de ani facem siropuri si gemuri de casa.

Dupa revolutie, cand am ramas fara loc de munca, eu, Erzsebet, m-am gandit sa fac ceva din fructele gradinii noastre: coacaze negre, zmeura, visine si sa incerc sa valorific pe piata agroalimentara saptamanala, locala. Incercarea m-a incurajat, fiindca cumparatorii erau foarte multumiti de produsele mele si in foarte scurt timp am si vandut.

In 2005 am inregistrat Intreprindere Individuala, am facut bucataria proprie si de atunci am inceput sa valorific produsele si la alte piete si la magazine din zona. Retetele folosite de mine sunt mostenite de la bunica mea si de la mama soacra si au caracterul traditional al zonei Harghita. Intre timp a crescut gama de produse si acum, pe langa fructele din sursa proprie, lucram si din alte fructe de padure si alte bunatati din zona Gheorghenii cum ar fi muguri si conuri de brad, flori de soc, afine rosii (merisoare), afine negre, zmeura de munte, mure de munte, macese si catina.

Acum facem si siropuri concentrate preparate crud (nefierte), 12 feluri si sucuri neindulcite, 4 feluri. Preparam si gemuri fierte sau preparate crud indulcite si neindulcite. Facem si zacusca cu ciuperci (galbiori, ghebe), cu vinete sau fasole. Fiind vorba de produse preparate crud, la conservarea siropurilor si la gemuri care nu sunt fierte deloc, folosim sorbat de potasiu (1g la cantitatea de 1000g de produs finit). Trebuie stiut despre sorbatul de potasiu ca este un conservant solid, contra fermentatiei, care nu are efecte nocive asupra organismului uman. Astfel se pastreaza gustul si aroma proaspata a fructelor si continutul total de vitamina. Gemurile care sunt fierte sunt conservate prin tratare termica. Cumparatorii nostri sunt foarte incantati de calitatea produselor noastre. Familia noastra face cu mare drag  aceasta activitate si din asta ne castigam de atunci si traiul.

Cum locuim in zona muntoasa, unde sunt muntii inalti de peste 1500 de metrii (de exemplu muntii Caliman, muntii Gurghiului, Hasmasul mare), locurile sunt foarte bogate in fructe de padure si bureti. Oameni, locuitorii al depresiunii Gurghiului sunt harnici. Vara, cind se coc fructele, multi dintre locuitorii merg la padure si aduna fructele apoi le vind. Sunt si puncte de colectare unde se aduna fructele proaspete. Eu de obicei dau comanda la punctul de colectare si de acolo cumpar fructe foarte proaspete si frumoase. Zona noastra are un aer curat si padurile sunt neatinse, departe de poluarea civilizatiei. Mai curat si mai sanatos decat ce avem aici in zona Harghitei nu poate fi un fruct.

Avem declaratie de conformitate din partea firmei de la care cumparam.  Zarzavaturi pentru zacusca cumparam direct de la producatori cu certificate de producatori. La fel si catina. In plus, produsele noastre sunt duse anual la laborator si avem buletine de analize despre fiecare. Mai inainte mergeam si noi si adunam, de exemplu zmeura si afinele, pentru folosul familiei noastre, dar acum ne ocupam doar cu prelucrarea fructelor. Cu foarte mare atentie pregatim pentru ca totul sa fie cat mai bun pentru cumparatorii nostri.

Incercam sa vindem produsele in magazine naturiste mai ales, dar si in magazine alimentare. Avem produse in cateva magazine la Targu Mures, Odorhei, Miercurea Ciuc, aici in Ghoergheni, in magazin cu produse traditionale in Brasov (trei) si in Cluj (doua). Avem incercari si in Ungaria, la cateva magazine mici, iar la noi acasa in Gheorgheni avem un magazin propriu de prezentare cu produse traditionale din zona. O data pe luna mergem la Bucuresti, la targul „Ozosep”, targ de produse secuiesti si participam la targuri din Miercurea Ciuc. Am fost premiati si la Budapesta pentru gemul de afine rosii crud la un targ expozitional mare *Kezmuves Magyar Izek Vasara” (Produse mestesugaresti cu gust).

Acum muncim cu doi-trei angajati permanent (ii vedeti in poza, partea dreapta) fiindca nu putem sa facem productia si valorificarea numai cu familia. De doi ani si fiul meu, Zoltan, ni s-a alaturat in activitate si ajuta foarte mult.

Cu mult drag oferim din toata gama de produse pentru cei care vor sa consume alimente originale, naturale,

Familia Gal

fierbem gemul de afine (august 2017)

 

la Targ in Bucuresti, noiembrie 2017

 

alegem merisoarele, bob cu bob 🙂