Familia Crisan de la Sandulesti

Buna ziua,

 

Suntem Ana Maria si Gabi, Sorina (12 ani) si Alex (9 ani) si alaturi de bunici suntem familia Crisan, crescatori de animale de mai multe generatii, din comuna Sandulesti, sat Copaceni, judetul Cluj.


Avem una din cele mai diversificate gosodarii din zona – si reusim astfel sa asiguram hrana sanatoasa si diversa pentru familia noastra intrucat stim ce mancam si cum o producem.


Recunoastem ca nu ne-am putut adapta la oras, fiind legati sufleteste de gospodaria si animalele familiei si vrem ca si copiii nostri sa creasca si sa duca mai departe traditia familiei intr-un mediu linistit si in armonie cu natura.
Pe pamantul ce este al familiei noastre de generatii, producem furajele pentru animale si pasari, avem gradina de zarzavat si doua mici solarii pentru legume si verdeturi, o mica livada, o mica stupina, un mic lac de peste si pasunea unde pasc animalele si pasarile.


In acest moment avem mai putine animale decat aveam cu cativa ani in urma, intrucat am orientat ferma spre productie organica si ne-am axat pe rase de animale cu calitati deosebite, porci mangalita si vietnamezi cu carne sanatoasa cu continut scazut de colesterol si bogata in omega3, porci pe care ii hranim organic (75% pasune si 25% cereale si lucerna), o rasa de oi cu carne diferita de cea turcana, cateva capre, o gama variata de pasari de curte (mai multe rase de gaini, gaste, rate, curci, prepelite si bibilici).


Spre exemplu, oile noastre sunt dintr-o rasa a carui carne are un gust si miros specific atenuat – multi care au gusutat preparatele noastre sunt placut surprinsi de faptul ca desi sunt de oaie, gustul si mirosul specific e mult atenuat si de fiecare data ne intreaba care e secretul – nu e nici un secret: se stie ca rasa, hrana si conditia animalului influenteaza gustul si mirosul carnii.
Porcii pe care ii crestem sunt din rasa mangalita si vietnamezi si sunt rasele cu cea mai sanatoasa carne si grasime, rase rustice si tardive – nu sunt „rentabili”, intrucat cresc de 3 ori mai incet decat celelalte rase. Noi ii preferam pentru calitatea carnii pe care o au, mai ales ca avem posibilitatea sa ii crestem ecologic in pasune – sunt destinati in mare parte pentru consumul nostru si al catorva vecini si prieteni care cumpara periodic de la noi.

Si-au mai gasit la noi adapost animale din alte ferme care s-au desfiintat: doi ponei, un magarus, cai si alte mici animale.
Suntem membri in mai multe organizatii si parteneri in programe si evenimente agricole, dar in special in cele educationale si sociale pentru copii – primim in vizita grupuri de elevi in programul „Scoala Altfel” si in vancatele de vara.

Cutia Taranului a venit pentru noi la momentul potrivit – nu dispunem de timpul necesar si nici nu producem in cantitati industriale pentru a merge cu produsele in piata. Am aflat de Cutia Taranului cand un prieten ne-a sugerat sa incercam sa ne salvam, prin intermediul cutiei, partea din ferma la care intentionam sa renuntam datorita lipsei pietei de desfacere si a birocratiei. Desi multi ne-au sfatuit sa vindem, ne incapatanam sa ducem mai departe gospodaria si traditia de mai multe generatii a familiei, pentru copiii nostri.


Va multumim pentru incredere si suntem bucurosi sa va putem oferi hrana din ferma noastra!