Familia Bondan de la Paulis

Carne si Mezeluri Traditionale pentru Sarbatori la Arad
sunt locuri disponibile
Carne si Mezeluri Traditionale pentru Sarbatori la Timisoara
sunt locuri disponibile
Borcane cu delicii la Timisoara
sunt locuri disponibile

Buna ziua,

Suntem familia Bondan – Larissa, Raul, Antonia si Matei – din comuna Paulis, judetul Arad. In decembrie 2017 am hotarat sa ne intoarcem definiv in Romania, dupa o perioada de peste 10 ani de locuit, studiat si muncit in Germania. Ne-am intors pentru o viata mai sanatoasa,  deoarece am observant ca in primul rand hrana cat si modul de viata din Germania ne dauna atat fizic cat si psihic. Venirea pe lumea a fiicei noastre, Antonia, ne-a determinat si mai mult sa ne dorim o hrana curata in mod special pentru ea, sa poata simti de mica gustul original al legumelor si fructelor din propria gradina.

Am ales sa revenim in Romania si sa ne schimbam modul de viata: fara stres, sa fim cat mai mult in natura si sa ne preparam noi, pe cat posibil hrana, pentru toate sezoanele.

Borcanele cu delicii

Astfel, am inceput cu gradina. Initial am plantat rasaduri cumparate si plantam doar rosii, castraveti, ardei, vinete si doar soiurile ce se gaseau pe piata. Sotul meu a devenit in timp fan rosii. A inceput sa colectioneze diferite soiuri ajungand in acest an la peste 100 de soiuri de rosii. Am inceput treptat sa ne pastram semintele de la toate legumele si sa ne facem singuri rasadurile. Mai intai le cresteam intr-o camera a casei mai bine luminata si care nu era finisata dar oferea temperatura potrivita. Intre timp am construit si doua solarii care fac cresterea rasadurilor mai usoara si de asemenea ajuta in anii cand afara vremea e nepotrivita si ploua mult (cum este si 2018).

De patru ani reusim sa ne preparam toata hrana pe timpul verii si iarna sa nu mai cumparam legumele de proasta calitate din comert, ci mancam preparatele proprii din camara. Intre timp plantam in gradina toate tipurile de legume, pe sezoane. Spatiul nu ne permite sa plantam cantitati mari, doar pentru familia noastra si ceva in plus. Impreuna lucram gradina, plantam, ingrijim, recoltam si valorificam. O implicam si pe cea mica in micile sarcini pe care le poate prelua ea. De la an la an a crescut si gradina noastra si productia dar am devenit si noi mai intelepti informandu-ne despre agricultura. Asa am ajuns sa ne facem singuri compost din resturile de la legume si fructe. De asemenea avem si o mini ferma de animale: crestem porci, gaini, pui si iepuri pe care ii hranim doar cu mancare curata si desigur cu toate resturile din gospodaria noastra. Astfel nu aruncam aproape nimic. Suntem fani ai reciclarii si ne bucuram sa protejam astfel si natura, pentru ca ea ne ofera foarte multe.

Carnea si preparatele din carne de porc

Prima experienta neplacuta cu carnea de porc am avut-o cand m-am mutat (Larissa) in Germania. Eram obisnuita cu carne de casa de la porc si gaini deoarece primeam de la bunici de la curte, dar in strainatate cumparam din supermarket. Dorind sa gatesc ceva am prajit niste bucati de carne si efectiv dupa cateva minute a inceput sa miroase ingrozitor in bucatarie de mi-a venit rau. Nu am mancat carnea aceea atunci si nu am mai prea mancat carne de porc acolo. Am trecut pe pasare, dar aceeasi poveste.

Va spuneam ca motivul principal pentru care ne-am intors a fost pentru a oferi copiilor nostri mancare de casa, atat la legume, cat si la carne, gustul si clitatea sunt incomparabile. Asa ca inca din primul an am inceput sa crestem porci. Am inceput cu doi, apoi am crescut pana cand Raul a inceput sa ii dreseze pe porci si sa se descurce tot mai bine cu ei – a ajuns chiar o pasiune pentru el. Ii place sa aiba grija de ei, sa le mentina spatiul curat, sa aiba mereu mancare si apa proaspata si incet-incet a pus la punct un sistem care sa il ajute sa aiba grija de toata treaba. A inceput sa testeze care rase au carnea cea mai delicioasa si asa am ajuns astazi sa avem 4 scroafe pentru purcei, propriul nostru vier (deci imperechere naturala, nefortata) si momentan avem 12 porci maturi rasa mixta intre pietrain cu duroc (si mamele si vierul ai nostri) tinta noastra fiind ca in 2020 sa avem rasa pura de duroc, deoarece aceasta carne este cea mai gustoasa, este marmorata, a primit denumirea de „angusul” porcului. Un alt avantaj din combinatia cu pietrain (porcii pe care ii avem acum) este ca nu au multa grasime ci mai mult muschi.

Porcii nostri sunt relaxati, au in permanenta suficienta hrana si apa, suficient spatiu de miscare si aer curat, nefiind complet inchisi (au spatiu de dormit inchis si calduros iarna si spatiu de iesit afara). Ii hranim cu cerealele: porumb, grau, soia, triticale, floarea soarelui. Ne straduim sa luam cereale de la noi din zona, de la mici producatori. Vara porcii primesc si lucerna de la vecinul din gradina si de la alti vecini carepun doar lucerna. Toate resturile de mancare din bucataria familiei noaste sunt transformate in laturi la porci si pe langa aceasta anual plantam dovleci, castraveti, sfecla pentru ei. La vremea cand se coc rosiile primesc din cand in cand si rosii sau bulion iar anul acesta am avut o abundenta de mere de care s-au bucurat si ei.

Suntem atenti si la procesul de sacrificare, hranind porcul ce urmeaza sacrificat intr-un loc special cu cateva zile inainte pentru ca el sa simta cat mai putin stresul unei schimbari, aceasta afectand gustul carnii. Sacrificarea se face rapid cu curent tot pentru a impiedica stresul. Transarea o face Raul complet, eu ajutand pe unde pot. Antonia, fiica noastra asista de fiecare data, se trezeste deseori dis-de-dimineata ca sa vada tot procesul.

Condimentele pe care le folosim la preparare din carne sunt sare neiodata, usturoi, boia dulce, boia iute, chilli, ienibahar, cuisoare, foi de dafin, cimbru, piper boabe, boabe de mustar, chimen, desigur in functie de fiecare reteta in parte. Nu adaugam alte „minunatii (gen arome, nitriti, E-uri sau conservanti).

 

Ne incanta conceptul si povestea Cutia Taranului si de aceea ne-am alaturat acestor familii minunate care dau mai departe din abundenta lor – vrem sa impartim cu voi preparatele noastre. Sunt facute cu rabdare, cu munca in echipa si cu muuuulta dragoste!

Va invitam sa gustati din produsele noastre,

Familia Bondan

 

Această prezentare necesită JavaScript.