Buna!
Sunt Camelia Juganaru si impreuna cu familia pregatim conserve de casa si crestem gaini si pui.
Acum 5 ani m-am mutat din Bucuresti, in Scaeni, un sat langa Ploiesti, judetul Prahova. Am redescoperit natura, pasiunea pentru gradinarit si placerea timpului petrecut afara in gradina. Usor, usor am inceput sa cultivam mai multe legume, fructe si sa crestem pasari in curte.
Pana acum am cultivat in gradina cateva soiuri de rosii, castraveti, ardei, vinete si alte legume. Am descoperit ca se pot face conserve delicioase folosind legumele cultivate de noi.
Ne ocupam impreuna de prepararea conservelor, fiecare dupa puteri, timp si pricepere. Eu impreuna cu mama partenerului meu ne ocupam de gradina, tatal lui face rasadurile de castraveti si de ardei iuti, trece rosiile prin masina de tocat si fierbe bulionului, iar partenerul meu capaceste borcanele de zacusca, scoate samburii din visine, decojeste piersici sau orice altceva poate face cand vine de la birou.
Toate felurile noastre de zacusca sunt facute cu legume coapte la foc de lemne, cu suc de rosii preparat in casa cu multa rabdare.
Ne propunem si sa ajungem sa preparam dulceturile si gemurile cu cat mai putin zahar, cat ne permite fiecare fruct.
Preparatele noastre sunt pentru cei care apreciaza si isi doresc sa manance conserve pregatite in casa, cat mai natural. Toate conservele, fie ca este vorba despre zacusca, gemuri, compoturi sau suc de rosii, sunt preparate dupa metode traditionale, dar folosind si ustensile moderne (masina de suc de rosii profesionala si cuptorul electric pentru sterilizarea borcanelor). Conservarea o facem folosind metoda traditionala de fierbere bain marie si racirea lenta a borcanelor.
In ceea ce priveste gainile, povestea a inceput cand a trebuit sa preluam cateva gaini care aveau nevoie de o curte. Usor, usor mi-am dat seama ca putem sa ne crestem singuri gainile pentru consumul propriu de carne si oua. Am inceput de la 6 gaini acum 3 ani, iar acum ne apropiem de 150 de gaini si pui pentru carne.
Gainile si puii nostri sunt crescuti in aer liber, hraniti cu grau, porumb, floarea soarelui, mazare, resturi vegetale din gospodarie si tot ce mai creste verde prin curtea noastra. Anul acesta (2018) am plantat special pentru ele mai multi dovlecei si castraveti. Cresc fara graba si cu multa dragoste.
Speram sa va placa preparatele facute de noi – va invitam sa le gustati.
Sa auzim de bine,
Camelia de la „Merinderia”