Calde salutări!
Suntem Alina şi Ştefan, nepoți de țărani, locuim în satul Bălteni (judeţul Vaslui) şi suntem încântaţi să vă cunoaştem! 🙂
Viața noastră din jurul primilor 20 de ani s-a învârtit în jurul orașului: studii, apoi job-uri și un trai în al cărui centru a fost hipermarketul. Dar nu mergea. Nimic nu aducea cu gusturile copilăriilor noastre. Parcă și mâncarea era tristă. Eram tot mai posaci, mai nemulțumiți și mai obosiți.
Alternativa, la inițiativa părinților, am găsit-o într-un stil alimentar mai sănătos. Am început, in 2015, prin a ne amenaja o grădină din care să obținem alimentele mult dorite, iar de acolo a început totul. Printre altele și viața la țară. Am renunțat la clișeul confortului din oraș, unde pentru a avea căldură nu trebuia să-ți pregătești lemnele tocmai de cu o vară înainte. Dar ne-a plăcut și mai tare! Toată lumea a spus că nu suntem întregi, mai ales familiile noastre. Am început, paralel cu job-urile care erau încă în Iaşi să ne cultivam pământul din jurul casei – cca 2000 mp. Până în 2017, renunţasem la Iaşi cu totul şi căutam disperaţi un loc de muncă la Vaslui, care nu a întârziat să apară, cu toate că nu era ceea ce noi ne doream. Dar toate emoţiile noastre negative s-au schimbat în experienţe pozitive trăite în grădina noastră.
Și cum o dorință naște pe alta, iată-ne acum și în prag de căsătorie. În cei doi ani de lucru efectiv al culturilor de leguminoase am conștientizat continuu de ce viața noastră liniștită din oraș nu funcționa. Părinții au avut dreptate.
Ne dorim să aducem pe mesele voastre ceea ce nouă ne-a lipsit şi acum avem: legume nehibridizate și nemodificate genetic, fără E-uri, fără pesticide – crescute sub supravegherea atentă și caldă a unei bunici si a Soarelui dătător de viaţă. Am cules cu drag – din lumea asta mare, cele mai colorate variante de legume din soiuri heirloom și abia așteptăm să împărtășim cu voi emoția unor produse ecologice.
In 2017 am cultivat aproape 10 soiuri de roşii, 5 de ardei, ceapă, usturoi, cartofi, dovlecei, castraveţi, porumb, pepeni, verdeţuri fel-de-fel. Ne-am cumpărat rădăcini de sparanghel, cultivăm fenicul, anghinare, chiar şi napi. :)) Am avut (în 2017) o super cultură eco (pentru că nu am stropit cu insecticide sau fungicide) pe care am împărţit-o prietenilor. Laudele, desigur, nu au întârziat să apară.
Şi nu ne oprim aici! Pentru că ne-am dorit să ducem povestea bunicilor noștri mai departe vă propunem pentru Sfintele Sărbători Pascale câteva din rețetele culese din caietul cu magii al bunicii: fagurii cu untură, cornulețele fragede cu borș și minunatele nuci. Desigur, n-am uitat de pască și cozonac. Toate făcute cu ouă și nuci din curtea bunicii Maria, untură de la porcul pe care l-am sacrificat de Crăciun, lapte și brânză de la vecina Elena.
Vă invităm să gustaţi bunătăţi din grădina noastră sau din cele pregătite de noi,
Alina şi Ştefan