FAQ

Puteti consulta aici intrebarile frecvente care ni se adreseaza si raspunsuri pentru acestea.

Sunt producator - cum pot sa-mi vand produsele prin Cutia Taranului?

Suntem deschisi de a primi noi producatori la Cutia Taranului. Pentru a afla mai multe despre Cutia Taranului sau pentru a afla detalii despre cum puteti sa oferiti produsele prin intermediul proiectului nostru va invitam sa cititi mai multe detalii aici. Vom fi bucurosi sa conversam, sa aflam mai multe despre dvoastra si sa va ghidam in crearea si lansarea unor “cutii” alaturi de Cutia Taranului.

Vreau sa primesc cutia mai rar, din doua in doua saptamani

Daca livrarea o data la doua saptamani (sau mai rar) e confortabila poate pentru dvoastra, nu functioneaza bine pentru producatori. Producatorii lucreaza din greu, isi planifica productia pentru intregul an, inclusiv pentru dvoastra, si incearca sa mentina in viata ferma, ceea ce inseamna ca nu functioneaza bine nici pentru dvoastra, deoarece daca ei nu vor mai avea o ferma sustenabila, produsele lor nu vor mai fi disponibile nici pentru dvoastra, pe termen mediu si lung.

Acesta este unul din motivele pentru care Cutia Taranului ofera cutii fixe la intervale de timp regulate: toata lumea primeste aceeasi cutie in acelasi timp; bineinteles, continutul variaza in functie de sezon si se pot adauga intotdeuna produse suplimentare, daca producatorul are disponibile. Cutia Taranului NU ESTE o sursa alternativa pentru cumparaturi de mancare sau pentru cumparaturi pe baza unei liste de cumparaturi.

Cutia Taranului ESTE o invitatie la o relatie alternativa intre producatorii de hrana si cei care mananca (dvoastra). Cu riscul de a ne repeta: credem ca relatiile bune stau la baza mancarii bune. Producatorii pot sa aiba grija de sol, ecologie si animale, producatorii sa aiba grija de cei care mananca hrana, iar cei care mananca hrana sa aiba grija de producatori.

Iata cateva idei practice pentru situatia in care nu puteti consuma toate produsele la cutia saptamanala:
– puteti imparti cutia cu un vecin / prieten / coleg de munca etc.: o saptamana o primiti dvoastra o saptamana o primesc dansii;
– puteti imparti continutul cutiei cu altcineva: primiti dvoastra cutia saptamanala si impartiti produsele cu vecini / prieteni / rude etc.

Cu siguranta ca pot fi si alte solutii, e nevoie doar sa le cautati.

Acest principiu se aplica pentru orice fel de cutie (lactate, carne) si pentru orice interval de livrare (lunar, o data la 6 saptamani etc.).

Va multumim ca aveti grija de relatia cu producatorul!

Produsele sunt organice?

In cea mai mare parte, dar nu in intregime.
Va incurajam sa intrebati direct producatorul, sa comunicati constant despre acest subiect.
Nu promovam taranii care se bazeaza foarte mult pe chimicale pentru a cultiva, creste si a produce alimentele lor. Dar nici nu avem mijloacele si motivatia de a supraveghea felul in care taranii lucreaza. Bineinteles ca taranii prefera sa evite chimicalele costisitoare si sunt impinsi spre folosirea lor, in cea mai mare parte, datorita unei piete nedrepte si extrem de competitiva. Speram ca Cutia Taranului il va ajuta pe taranul roman sa isi vanda produsele mai usor, mai consecvent si mai sigur. Si astfel, cand taranul va avea mai mult timp si venituri mai mari, putem (si vom) incuraja taranii sa se indrepte spre o agricultura mai apropiata de natura, mai putin laborioasa si mai putin dependenta de chimicale. De asemenea, noi credem ca, in acest moment, „local” este mai valoros si mai sustenabil decat „organic”.

Productia este monitorizata sau certificata de vreo organizatie sau autoritate?

Speram ca nu. Este vorba de mancarea pe care insasi taranii o pun pe masa lor – acest lucru impreuna cu gustul tau este aprobarea pe care o cautam. Reglementarile si aprobarile oficiale garanteaza mancare industrializata si nu mancare sanatoasa, de calitate. Procesele de certificare sunt lungi, obositoare scumpe si de cele mai multe ori, nerespectoase si pertubatoare fata de viata taranilor. Daca nu va place ce vi se livreaza, va rugam sa instiintati taranii, incercati sa le comunicati cu respect si sinceritate ce va place si ce nu va place. Nu este vorba doar despre cumpararea unor produse – este vorba despre dorinta de a crea o societate armonioasa, de sine statatoare. Cu cat mai mult efort va fi depus, cu atat va fi mai bine.

Puteti citi si aici pozitia noastra fata de reglementarile si stardardele alimentare si felul in care fiecare din noi putem sa ne asumam responsabilitatea, fiecare in partea sa de poveste.

Cum sunt pastrate produsele proaspete?

In mod natural. In timpul lunilor productive, produsele sunt culese cat se poate de aproape de ziua livrarii. Acest lucru este posibil datorita faptului consecventei care este oferita taranului prin Cutia Taranului. Taranului stie exact cat are de livrat intr-o saptamana si astfel culege doar ceea ce ii este necesar. Este foarte diferit fata de realitatea in care taranul culege cat mai mult pentru a avea o oferta mai mare pentru piata – produsele stand astfel pe mesele din piata pe perioade mult mai lungi.

In acest fel nu exista o nevoie prea mare pentru a gasi solutii de depozitare care sunt de cele mai multe ori scumpe si degradeaza prospetimea produselor.

Cum platesc?

Plata se face direct de dvs catre familia de tarani, in momentul in care primiti cutia, la usa. Va rugam sa aveti pregatiti bani potriviti pentru a face plata, la fiecare livrare.

Este carnea sigura?

Daca sunteti abonat(a) la o cutie cu carne, probabil v-ati pus deja aceasta intrebare. Ronen a scris un articol care raspunde la aceasta intrebare in detaliu si in spiritul Cutia Taranului. Va invitam sa cititi aici.

Pot sa aleg mai multe cutii?

Desigur! S-ar putea sa gasiti cutii care sa se completeze una pe cealalta. S-ar putea sa va placa diversitatea oferita de doi (sau mai multi) tarani. S-ar putea sa aveti nevoie de doua cutii pe saptamana (fiecare livrata in alta zi). S-ar putea sa doriti sa impartiti cutia cu vecinii, colegii de birou sau prietenii. Deci da, puteti  sa alegeti si sa va alaturati mai multor cutii daca doriti, atat timp cat sunt locuri disponibile.

Pot oricand sa renunt la cutie ?

Daca doriti sa renuntati la o cutie va rugam sa ne scrieti in legatura cu asta. Apreciem feedback-ul dvoastra – ne ajuta sa intelegem cum a fost experienta dvoastra pana in momentul in care renuntati, asadar, va rugam sa impartasiti cu noi despre asta cand ne scrieti legat de renuntare.

 

Daca nu gasiti mai sus raspuns la intrebarile dvoastra, va invitam sa ne contactati.