Despre noi

Cutia Taranului este un proiect de agricultura sustinuta de comunitate (din engleza CSA – Communitty Supported Agriculture) ce functioneaza in Romania incepand cu 2012. Este un loc de intalnire intre producatori locali si consumatorii din orase.

Producatorii isi ofera produsele sub forma de „cutii” care au fost alcatuite cu scopul de a hrani o familie. Continutul fiecarei cutii este fix (cei care comanda cutiile nu pot alege continutul cutiei) si poate sa varieze in functie de sezoanele anului. Cutiile sunt livrate periodic: unele (precum cele cu legume si lactate) sunt livrate saptamanal, altele (precum cele cu carne) sunt livrate lunar sau o data la 6 saptamani. Exista si alte cutii care sunt livrate anual, cu ocazia unor sarbatori. Producatorii pot oferi suplimentar produse care complementeaza si imbogatesc cutia de baza. Producatorii pun la dispozitie un numar de cutii pe care le pot oferi familiilor.

Consumatorii pot explora diversele cutii de la diferiti producatori. Pot sa se alature cutiilor care au locuri disponibile. Inscrierea la o cutie se face prin exprimarea intentiei de a intra intr-o relatie pe termen lung cu producatorul (nu este o invitatie de a cumpara o singura data). O data ce un consumator se alatura unei cutii acesta devine membru.

Indiferent de frecventa de livrare, Cutia Taranului inceraca sa creeze relatii de lunga durata intre producatori si membri. De obicei, cutiile deja stabile de la Cutia Taranului au un grup de membri de baza fix care sunt impreuna cu producatorii lor de mai multi ani.

Ne-ar placea sa vedem o relatie fructuoasa si mutuala intre sate si orase. Incurajam relatiile simple, informale, practice si sustenabile intre producatori si membri. Toate relatiile din cadrul proiectului (intre echipa de proiect, producatori si membri) sunt bazate pe incredere si bune intentii.

Echipa organizatorica

Ronen

Am vizitat pentru prima data Romania, in 2009, cu Andreea, care m-a dus pentru cumparaturi la o piata locala. Chiar daca era iarna si produsele erau limitate, am fost uimit de ce am vazut. O abundenta atat de accesibila – toata lumea de aici ajunge sa manance astfel? Cand eu si Andreea ne-am mutat aici in 2010 am fost usor dezamagit. Poate ca a fost o prima impresie de turist comparand cu efectiv a trai aici, dar ceva s-a schimbat. Piata era inca impresionanta in comparatie cu ce stiam din Israel. Insa parea ca e mai putina diversitate si preturi mai mari. M-am intristat sa vad familii de romani mancand fast-food in restaurantele din hypermarketuri.

Ideea Cutiei Taranului mi-a venit cand am aflat de abundenta de hrana din satele romanesti si de faptul ca producatorilor le era din ce in ce mai greu sa isi vanda produsele catre consumatori. M-am intrebat daca nu e posibil sa cream o relatie direct intre producatori si consumatori. Si asa a luat fiinta Cutia Taranului.

Incerc sa sustin povestea Cutiei Taranului, pentru a fi simpla si directa. Am grija de asemenea de website si de tehnologiile care fac proiectul posibil. Din cauza limitarilor mele cu limba romana sunt mai putin implicat direct in aspectele legate de comunitate ale proiectului, insa sunt intotdeuna aici in culise.

Iulia

Am intrat in povestea Cutia Taranului in 2015. A fost firesc si normal, dupa ce viata m-a readus la tara. Parintii mei sunt tarani stramutati de vechiul regim la oras, insa multe vacante scolare si mutle weekenduri le-am petrecut la bunici, pe care de multe ori ii ajutam la muncile campului si de la care, la fiecare vizita, plecam catre oras cu plasele pline cu bunatati crescute natural si cu multa munca: de la legume si fructe tocmai culese pana la carne proaspat sacrificata si lapte.

Intalnirea cu Cutia Taranului e ca o revenire la glie, la relatia cu taranul roman, o descoperire cu nuante noi si adanci ale acestei relatii.

Am grija, in cadrul proiectului, de comunicare: deschidere si invitatie in proiect pentru noi producatori, conectare cu organizatii care co-creaza povesti similare, grija pentru procesul de intampinare si sprijin al noilor producatori din Cutia Taranului pentru a deveni autonomi, comunicare constanta cu producatorii si membrii nostri, facilitatea comunicarii cu media si in mediile sociale.

Am sansa sa imi folosesc darurile si sa sprijin taranii sa devina sustenabili. Simt ca constribui la o lume mai buna, fiind parte din crerea unei povesti ce are la baza valori care sustin o relatie plina de inteles si profunzime intre orase si sate.

Cutia Taranului este aliniata cu valorile centrale din viata mea: un trai simplu, cu grija si mai aproape de Natura si sprijin pentru altii.