Sacose textile pentru livrare de la familia Gergely

Folosirea sacoselor de plastic de catre producatorii Cutia Taranului pare sa fie un subiect popular de conversatie. Este ceva ce vrem sa vedem imbuntatit in intreg proiectul nostru.

Cu cateva luni in urma familia Gergely a decis sa faca ceva in legatura cu asta. Au facut, lucrat de mana si pe cheltuiala lor (material si munca), la fara nici un cost suplimentar pentru membrii cutiei lor, cate doua pentru fiecare familie, sacose textile si au inceput sa livreze produsele in acestea. Am aplaudat initiativa lor, fiind primii in proiectul nostru care au trecut la fapte in acest sens, pentru cutiile cu legume.

Cu cateva saptamani in urma, Eniko si Janos ne-au sunat sa ne spuna ce s-a intamplat de atunci incoace. Unii membrii au uitat de sacose, le-au ratacit, pierdut… sau nu le-au returnat pentru a fi refolosite de la o livrare la alta. Astfel, dna Gergely a cumparat din nou material si a cusut noi sacose pentru a le inlocui, din nou pe cheltuiala lor… si multe dintre aceste nu au mai fost innapoiate la livrari. Pentru unii dintre membrii lor au facut al 3-lea sau 4-lea rand de sacose in acest fel. S-au gasit in situatia de a continua sa faca sacose sa tina pasul cu membrii cutiei care le-au pierdut. Azi ne-au informat ca pentru unii au facut inclusiv a 5-a tura de sacose si ca ei nu mai pot continua in acest fel.

Asadar, in ce situatie am ajuns?!

  • „Noua” ca grup (in acest caz grupul membrilor acestei cutii) ne pasa CU ADEVARAT de plastic si reciclare?
  • „Ne” pasa vreun pic, avem grija, dar nu vrem CU ADEVARAT sa depunem efort in asta? Caz in care… ce inseamna defapt „grija”?
  • Sunt cei care vorbesc despre reciclare, grija pentru natura etc. o minoritate careia chiar ii pasa? Restului din grup nu le pasa? (Si dat fiind natura social media, ma intreb, daca celor care vorbesc despre asta chiar le pasa sau gasesc satisfactie in a vorbi doar despre subiect?)
  • Putem sa incurajam oamenii sa actioneze mai responsabil? Daca da, cum?

TU ce ai face in aceasta situatie?

2 ganduri despre “Sacose textile pentru livrare de la familia Gergely

  1. Eu am fost foarte placut surpprinsa cand dl Gergely mi-a intins o sacosa texila (mentionez ca chiar saptamana asta am primit prima data legume de la ei). Primul gand mi-a fost ca din pacate nu pot retura pe loc sacosa, dar o voi face data viitoare. Iar al doile gand ga fost: oare nu se supără dacă le inapoiez? Pentru ca nu au spus nimic in legătură cu sacosa. Deci eu cred ca ar trebui clarificată asteptarile, pentru ca poate nu sunt evidente. De exemplu la descrierea serviciilor se poate mentiona ca livrarea se face in sacose texile care se returneaza.

  2. Salut! Eu sunt extrem de incantata de sacose si de faptul ca nu se foloseste atata plastic. Le returnez si pastrez si recipientele de sticla cand este cazul si vreau sa le returnez sa fie refolosite. Nu stiu cum se poate motiva restul grupului sa returneze plasele si sa nu le piarda. Poate daca le returnam exact la livrare? Sau sa se taxeze pierderea lor? Nu imi vine in minte alta solutie. Pentru mine este foarte important ca au facut ei aceasta trecere de la plastic la panza. La inceput aruncam foarte multe pungulite de plastic pentru ca in rest nu le folosesc. Si la alte cumparaturi folosesc ghiozdan sau alte sacose de panza. Sper sa se remedieze problema si va urez succes!

    Stefania Lala

Lasă un răspuns