Costul alegerii industriale

Cifrele din aceasta postare despre productia industriala alimentara contra productiei locale la scala mica sunt complementare la discutia despre costul alegerii:

Consumatorii platesc 7,5 miliarde  de dolari anual pentru mancare procesata industrial. Dar, intre o treime si o jumatate din aceasta productie, este pierduta pe calea ei spre consumatori sau spre masa consumatorilor: stricata pe camp sau pe parcursul transportului, respinsa de retaileri din cauza defectelor sau ramase pe farfurie datorita supraservirii.

Pe cealalta parte, gospodariile tarilor membre ale Organizatiei Cooperarii si Dezvoltarii Economice (OECD) consuma aproximativ cu un sfert mai multa mancare decat ar fi necesar, aceasta conducand la obezitate si probleme ale sanatatii.

Valoarea totala a mancarii supraproduse se ridica la 3,8 miliarde de dolari anual, fiind o combinatie dintre valoarea de 2,49 miliarde dolari platita pe mancare irosita si valoarea de 1,26 miliarde de dolari platita pentru supraconsum.

Adunand dauna extinsa asupra mediului inconjurator – incluzand aici infectarea solului si a apei, emisiile de gaze a solariilor- cu impactul asupra sanatatii si asupra societatii, rezulta ca raul provocat de lantul alimentar industrial este de aproximativ 3 miliarde de dolari. (vezi nota 193). Pentru fiecare dolar cheltuit de consumator in supermarket, daunele asupra sanatatii si a asupra mediului costa cu doi dolari in plus.

… de-a lungul ultimului secol, lantul industrial alimentar nu a introdus pentru productie nici o recolta noua sau vreo noua specie de animale domestice, dar a eliminat 75 % din diversitatea genetica a recoltelor, a redus cu o treime numarul speciilor de animale si a redus valoarea nutritionala a recoltei cu aproape 40%.

Lantul alimentar industrial lucreaza cu doar 137 de specii de plante pentru cultivare si cinci specii pricipale de animale… In contrast, reteaua taranilor reproduce si creste 7.000 de specii de plante diferite si 34 de specii diferite de animale.”

Dragi romani, tara voastra este un loc special datorita traditiei rurale consacrate si inca vie. Pastrati-o vie. Cu fiecare ocazie care vi se iveste, acordati prioritate alimentelor locale in locul celor industriale.

 

De Original: lyzadanger Derivative:
Diliffhttps://www.flickr.com/photos/lyza/49545547, CC BY-SA 2.0, Link

 

Traducerea: Larissa Bondan

Lasă un răspuns