Sa pastram hrana vie

Cand am intrat prima oara in contact cu familia Crisan erau in proces de resatrangere a fermei. Au vandut o mare parte din oile ce le aveau si aveau mari probleme sa vanda carnea de porc. In plus fata de ferma, aveau o florarie in oras care le complementa veniturile. Acum familia ofera trei tipuri diferite de cutii lunar care ajung la zeci de familii in Cluj.

Ieri Paul Boros a facut prima sa livrare saptamanala, in Cluj. Paul este pasionat de permacultura si singur a creat cea mai colorata si diversa cutie cu legume din cate am vazut la Cutia Taranului. Cand am inceput discutiile cu el ne-a impartasit ca era pe punctul sa plece din Romania pentru ca nu gasea o cale de a transforma pasiunea sa intr-un mod de trai. Cutia Taranului era ultima incercare, inainte sa plece.

In primavara am fost in legatura cu un potential nou producator de langa Iasi cu o poveste similara, a renuntat sa stea acasa si era aproape sa plece sa lucreze in alta tara. Cateva zile mai tarziu (nu am lansat cutie, eram in discutii) era deja plecata in Germania la munca.

Ieri Iulia a aflat povestea Irinei Toma care cultiva mure in mod organic si ne spune despre cum este presata de cumparatorii la scara mare sa isi vanda produsele pentru un pret de nimic, astfel incat ei sa le poata revinde cu pana la de 3 ori mai scumpe catre marile magazine. Acestea le vor ambala frumos cu etichete „organic” si le vor vinde de doua ori mai scump, de cele mai multe ori in alte tari.

Vrem sa stiti ca atunci cand va alaturati unei cutii, chiar va alaturati unei cutii; incluzand angajamentul si resonsabilitatea care vine cu primirea regulata (saptamanala, lunara, o data la 4-6 saptamani etc.) si mentinerea relatiei cu producatorul pentru ani; cand faceti asta intoarceti fortele care erodeaza si scad abilitatea noastra de a ne hrani sanatos. Poate ca pentru dvoastra nu pare sa fie asa, ca membru individual la o cutie. Dar cand ne uitam la dvoastra impreuna, ca intreg, asta este ceea ce se intampla.

Cand va alaturati unei cutii alegeti sa pastrati vie productia locala de hrana. Cand v-ati alaturat cutiilor familiei Crisan familiei Crisan, le-ati schimbat viata si ferma. Cand v-ati alaturat cutiei lui Paul i-ati transmis practic „apreciem pasiunea ta si hrana de la tine, te rugam, ramai”.

Pentru noi aceasta este o amintire vie că avem atât de multă putere potențială în mâinile noastre pentru a modela lumea in care traim in lumea mai frumoasa pe care inimile noastre o stiu ca este posibila.

3 ganduri despre “Sa pastram hrana vie

  1. Superb textul si va multumesc! Cutia e variata, colorata si abundenta pentru ca metoda pe care o practic in gradina, permacultura, imita natura si in natura asta exista, diversitate, culoare si abundenta. Nu e doar un mod prin care inveti sa cultivi pamantul ci un mod prin care inveti sa iti cultivi si sufletul. Creeaza o relatie intre agricultor, pamant, plante, animale si ceilalti oameni. Cele trei etici ale permaculturii sunt grija fata de pamant, grija fata de oameni si impartirea surplusului cu ceilalti oameni. E o intreaga spiritualitate permacultura. Si este minunat sa vezi entuziasmul si bucuria oamenilor care iti apreciaza munca si produsele si le multumesc pe aceasta cale. Si am hotarat sa raman pentru ca asa pot sa imi dezvolt pasiunea si sa traiesc din asta in acelasi timp daruind altor oameni nu doar legumele ci si dragostea cu care le-am crescut, pentru ca nu le-am stropit cu pesticide ci le-am stropit cu iubire! Multumesc!

  2. Mi-ar place si mie sa gasesc in Iasi asa ceva, un om pasionat de munca lui, cu frica de Dumnezeu, care sa aiba o ferma cu produse naturale,Eu m as abona si as cumpara numai de la o asemenea persoana si cred ca sunt multe persoane in asentimentul meu. Luna trecuta mama mea s-a dus rapusa de o boala cumplita, o boala care se pare ca face ravagii in randurile oamenilor, a tinerilor, ce am vazut la spitalul de oncologie m a speriat dar m a pus si pe ganduri. Si cred ca jumatate din aceasta boala este si datorita chimicalelor pe care le mancam constienti sau nu.

    1. Multimim ca ai citit si ai scris, Dorina.

      Ajutati-ne sa gasim acolo pe langa Iasi producatori care cresc si cultiva hrana sanatoasa. Putem sa ii sprijinim sa isi valorifice munca!

Lasă un răspuns