Haideti sa vorbim despre bani in cadrul comunitatii Cutia Taranului. Cea mai evidenta manifestare a acestui subiect find pretul cutiilor. Cred ca preturile nu sunt bune, ar trebui sa fie mai mari. Totusi noi, aici la Cutia Taranului, nu stabilim preturile si nici nu dorim asta. Cand producatorii se alatura proiectului ii ajutam sa gaseasca un pret potrivit cutiei lor. In spiritul acestui sprijin, ne dorim sa va indrumam pe dvoastra, membrii Cutiei Taranului, impreuna cu producatorii, inspre o conversatie despre bani si preturi. Se poate ca va dura ceva si o sa fie nevoie de ranbdare pentru a face din aceasta conversatie una cu inteles si buna, asa ca, va rugam, aveti rabdare cu noi.
Inainte sa ne aruncam in acest procest vreau sa incerc sa creez un context, un fel de far al carui lumina sa o putem cauta atunci cand ne pierdem in conversatii posibil complicate. As vrea sa vorbesc despre Lover Earth*.
In cartea sa Economia Sacra, Charles Eisenstein vorbeste despre metafora Mama Pamant (engleza „Mother Earth”). El puncteaza ca este o metafora omniprezenta ce se gaseste in aproape oriunde pe planeta, pe toate continentele, limbile, culturile, societatile dezvoltate, comunitatile native. Exista referinte la Mama Pamant peste tot.
Eisenstein pune lumina pe cuvantul „Mama” si implicatiile sale. Cuvantul „Mama” vorbeste despre o relatie cu un copil. Orice are nevoie copilul, mama este acolo sa puna la dispozitie. Este o relatie in care ceea ce se ofera pleaca de la mama spre copil. Este o relatie in care primitul pare sa fie evident… orice are nevoie copilul apare in mod miraculos. Este de asemenea o buna descriere a relatiei dintre fiintele umane si sistemul ecologic planetar, relatie care inca nu este matura. Orice dorim de la planeta luam, cu putina consideratie pentru eforturile necesare pentru a produce ceea ce avem nevoie sau pentru consecintele pentru a produce acele resurse. Este intr-adevar o relatie materna.
Eisenstein se intreaba apoi cum ar fi daca ceea observam acum la scara planetara este cresterea omenirii? Cum ar fi daca omenirea in sfarsit termina cu rebeliunea adolescentei si se maturizeaza catre perioada de adult, perioada care aduce cu ea relatii mai profunde? Cum ar fi daca ne-am concentra abliltatile si instrumentele aproape magice pe care le-am dobandit in perioada de crestere, si intram intr-o relatie noua cu planeta? Aceasta relatie ar fi mai putin uni-directionala si mai mult mutuala. Planeta ar avea grija de noi si noi am avea grija de planeta. Nu am mai tratat-o ca pe o mama, ci mai mult ca pe o iubita. Iubita Pamant (engleza „Lover Earth”).
Cuvantul „taran” in limba romana inseamna literal „om al pamantului”. Producatorii de la Cutia Taranului sunt tarani, oameni ai pamantului. Ei traiesc pe (fizic) si din (isi furnizeaza cele necesare) pamant. Colaborarea lor cu pamantul rezulta in ceea ce va hraneste pe dvoastra, membrii. Ei sunt reprezentantii directi ai formarii relatiei cu pamantul. Ei sunt partenerii-iubitori si Iubitei Pamant (engleza „Lover Earth”).
In acest context va invit pe dvoastra, membrii nostri, sa reflectati despre partea dvoastra in Cutia Taranului si felul in care participarea dvoastra afecteaza producatorii. Sa aveti o relatie directa cu starea lor de bine. Starea lor de bine, bunastarea lor afecteaza direct abilitatea lor de a relationa cu si a fi parteneri pentru Iubita Pamant (Lover Earth). Ce rol joaca banii in aceasta relatie?
- Ce face ca un pret sa fie bun?
- Cum puteti spune ca pretul cutiei (cutiilor) dvoastra este unul corect?
- Este pretul pe care il platiti acum unul bun, corect?
Va rog, daca va pasa, sa participati in conversatie: impartasiti gandurile si sentimentele dvoastra cu noi si cu alti membri ai Cutiei Taranului, aici mai jos, in comentarii.
*Nota Iulia, la treducerea din engleza in romana: am incercat sa traduc „Lover Earth”, in limba romana ar fi „Iubita Pamant”, care poate suna ciudat in limba romana, sau „Iubita Natura”, in loc de Mother Earth / Mama Natura / Pamant – asadar am lasat „Lover Earth” mai sus.
Eu sunt f multumit de colaborarea cu Ildi si Levi, pretul poate fi marit dar cred ca ar fi trebui etapizat. De la 40 la 50 lei este o crestere de 25 %.. O crestere de 10-15% ar fi mai normala. Dar nu voi renunta oricum la aceasta colaborare 🙂
Multumim ca v-ati luat timp sa raspundeti.
Suntem de acord si de asemenea am transmis acest sentiment catre Ildi si Levente: o crestere graduala e mai potrivita decat una brusca. Insa, dat fiind faptul ca o crestere de pret trebuia sa aiba deja loc probabil de multa vreme, aceasta a fost, defapt, inevitabil.
O conversatie despre bani ar putea sa ne ajute sa intelegem mai bine ce a facut ca pretul sa nu fie crescut gradual si sa exploram cum putem face asta mai bine in viitor.