Cand procuram mancarea ?

Atunci cand este disponibila! Acesta pare a fi un raspuns foarte evident, dar daca sunteti obisnuiti cu mentalitatea creata de super-marketuri, atunci raspunsul nu mai e atat de evident. Daca va faceti cumparaturile in super-marketuri, atunci ca, probabil, puteti sa cumparati cam orice va doriti, oricand va doriti (cu toate ca preturile pot varia si bine inteles calitatea nu se poate compara) …. si sunteti obisnuiti sa fie astfel.

Membrii Cutiei Taranului trec printr-o experienta diferita. Mancare este livrata doar atunci cand devine disponibila. Cand e vorba de legume, cutiile de primavara sunt usoare si pufoase pentru ca ele contin o gramada de frunze pentru salata, cutiile de vara devin mai grele atunci cand rosiile si ardei incep sa se coaca si chiar si mai grele in toamna cand cartofii si alte radacinoase preiau locul frunzelor. In ceea mai mare parte, acest ciclu este guvernat de natura si asigura, atunci cand e vorba de legume, o aprovizionare continua de legume proaspete pe o perioada de 6-8 luni (in Romania). Stim ca acest lucru nu este atat de evident pentru ca o mare parte din membri (fericiti!) ai Cutiei Taranului au fost surprinsi cand, spre sfarsitul toamnei trecute, livrarea cutiilor cu legume s-a terminat.

Oricum, exista si alte tipuri de cicluri in natura care sunt mai putin continue si mai concentrate. Astfel ca, in urma cu ceva timp, am lansat o cutie care contine carne de miel. Aceasta cutie este speciala pentru ca este disponibila doar o data pe an.

Aceasta cutie coincide cu sarbatorile de Pasti. Dar, si cel mai important pentru noi, coincide cu ritmul natural. Primavara e perioada anului in care mieii sunt fatati. Marea majoritate a detinatorilor de ferme de oi (in Romania), nu doresc sa isi extinda (potential sa isi dubleze) turma (marea majoritate au  disponibile resurse limitate pentru turma lor si trebuie sa o mentina intr-un mod cat mai potrivit). Tot primavara (prin mai) este perioada cand produsele lactate de oaie incep sa fie pregatite (laptele de oaie este disponibil doar dupa ce mieii sunt fatati si pe o perioada de doar cateva luni – maxim pana in septembrie) si daca mieii maturi sunt lasati langa mame, ei continua sa suga si atunci ramane foarte putin lapte (sau chiar deloc) pentru a produce branzeturi. Astfel, mieii trebuiesc taiati (sau vanduti) acum, in perioada aprilie-mai (perioada ce an de an coincide cu sarbatorile de Pasti).

Daca sunteti iubitori de carne de miel, atunci aceasta e perioada cand trebuie sa o procurati. Daca doriti sa va bucurati de carne de miel pe o perioada mai lunga (si nu doar de sarbatori) atunci puteti sa cumparati mai multa carne, sa o portionati, sa o puneti in congelator si sa o consumati atunci cand doriti. Carne proaspata, bio, sanatoasa de miel crescut doar cu lapte de oaie si iarba (in descrierea cutiei este mentionat faptul ca mieii sunt taiati in noaptea/dimineata precedenta livrarii – mai proaspat de atat nu se poate) este disponibila doar o data pe an, in aceasta perioada. Nu va mai fi disponibila pana la anul viitor.

Cicluri similare exista si cu carnea de porc. In sate, porcii sunt taiati pentru sezonul sarbatorilor de iarna. Oricum, sunt motive practice care preced o astfel de alegere. Pana in decembrie, porcii sunt suficient de maturi si de mari pentru a oferi o gramada de carne, iar vremea rece ofera conditii sigure de a procesa carne (care s-ar strica mult mai repede pe o vreme mai calda).

Chiar si in propria noastra mica gospodarie, unde  crestem rate lesesti (se numesc si rate mute) si gaini si teoretic am putea taia pasari oricand dorim (si cateodata facem acest lucru), congelatorul nostru este umplut doar in anumite perioade.  Dupa perioada de imperechere, vom taia cativa masculi (cocosi si ratoi) pastrand doar pe aceia pe care ii dorim de samanta pentru anul viitor. La inceput de iarna, micsoram cardul de pasari pentru a nu fi nevoiti sa hranim prea multe pasari pe perioada iernii (pastram doar mame bune si masculi sanatosi).

Deci va invitam sa ramaneti deschisi spre aceste cutii speciale. Mancarea adevarata si sanatoasa este disponibila doar cand natura ofera acest lucru, nu atunci cand dorim noi. Consumati mancare proaspata doar atunci cand este disponibila in mod natural si pastrati/conservati-o pentru atunci cand nu este oferita de natura.

Pofta buna.

Lasă un răspuns