Mancarea nu este ieftina

Una dintre cele mai mari provocari cu care agricultura buna si sustenabila se confrunta o reprezinta preturile pietii. Ideea generala atat a producatorilor cat si a cumparatorilor pare a fi ca mancarea este sau ar trebui sa fie ieftina. Ideea generala este gresita.

Satisfacerea foamei

Cand inca traiam in Israel nu ne puteam permite sa cumparam produse bio, dar ne straduiam sa cumparam si sa mancam paine integrala cat mai sanatoasa din punct de vedere nutritional. O astfel de paine costa de 3-4 ori mai mult decat painea alba standard. Acest lucru continua de multi ani, pana cand, intr-o zi, am uitat sa cumparam din oras painea noastra buna si am fost nevoiti sa cumparam paine alba standard din magazinul din satul in care traiam. Am simtit ca mancam ceva fara nici o valoare (nici macar calorica). A trebuit sa mancam de 2-3 ori mai multa paine doar ca sa ne saturam. Deci pretul real al acestei paini „ieftine” a fost de fapt de 2-3 ori mai mare decat pretul afisat pe eticheta.

Valoarea nutritionala

Aceeasi paine ieftina avea o valoare nutritionala foarte saraca. In cel mai bun caz am fi putut primi doar mai multe calorii daca am fi mancat mai mult, dar indiferent cat am fi mancat…. nu am fi putut consuma ceea ce nu exista in aceasta paine. Exista multe elemente nutritionale de care organismul nostru are nevoie si pe care se asteapta sa le gaseasca in alimente. Daca aceste elemente nu sunt gasite in ceea ce mancam, noi nu vom oferi organismului nostru ceea ce el are nevoie. De aici unul dintre urmatoarele trei lucruri (sau toate trei impreuna) se pot intampla :

  1. Traim cu o nutritie deficienta … si acest lucru conduce spre probleme de sanatate care vin cu un pret greu de platit (material si pe urma inca si mai mult)
  2. Ne bazam pe suplimente alimentare care sunt foarte scumpe (si nu neaparat „sanatoase” ) pentru un consum regulat
  3. Mancam prea mult …. organismul va continua sa caute ceea ce are nevoie si de aceea vom simti o foame si mai mare si mai deasa … si astfel ne ingrasam chiar pana la obezitate …. si acest lucru ne conduce din nou spre probleme de sanatate care vin cu un pret greu de platit.

Deci cat de ieftina este mancarea aceea ieftina?

Si totusi , nici macar aceste lucruri nu reprezinta intreaga poveste.

Subventiile

In marea majoritate a tarilor vestice/industrializate, produsele alimentare sunt „protejate” si reglementate de catre subventii. Pot fi diverse motivatii pentru subventii, dar rezultatul final este ca fondurile controlate de catre guvern ajung la producatori. Daca, de exemplu, productia de oua in tara voastra este subventionata, asta inseamna ca pe langa profitul castigat din vanzarea oualelor, un producator primeste o plata suplimentara de la guvern. „De la guvern” inseamna de fapt „din banii platiti ca diferite taxe” si acest lucru inseamna din nou „tu”.

Deci atunci cand, de exemplu, cumparati  un ou, pe langa ceea ce platiti in magazin pentru acel ou, ati mai platit deja o suma suplimentara de bani prin subventii. Cat e de mare aceasta suna? Nu stiu … dar poate fi o suma substantiala. Multi fermieri se bazeaza pe acest subventii (mai degraba decat pe profit).

Acum tineti cont de faptul ca subventiile sunt doar o forma de manipulare a pietii. Ele sunt o simpla manipulare pentru ca ele alocheaza resurse in mod direct pentru un scop specific. Dar ce se intampla cu interventiile indirecte? Ce efecte  au acordurile comerciale intre tari asupra preturilor alimentelor? Ce efecte au acordurile comerciale intre corporatii internationale  asupra preturilor alimentelor? Ce efecte au acordurile comerciale intre tari si corporatii asupra preturilor alimentelor? Si pentru Romania …. ce efecte are coruptia asupra preturilor alimentelor?

Mancarea nu este ieftina. Punct.

Ideea e ca orice platesti pentru mancare intr-un magazin nu reflecta adevaratul pret al mancarii. Mancarea este mult mai scumpa de produs si livrat decat dorim sa credem. Este foarte usor de condamnat marile corporatii si guvernele corupte, dar noi toti am lucrat impreuna pentru  a crea aceasta situatie. Suntem convinsi ca industrializarea si comercializare ar putea fi un lucru bun – ne place ideea de a avea disponibil la preturi mici orice ne dorim sa mancam si oricand dorim sa mancam. Guvernele, in cel mai bun caz, ne reprezinta pe noi si dorintele noastre. Companiile mari doar cauta pietele potentiale si incearca sa profite de pe urma lor. Noi toti am lucrat impreuna pentru a crea realitatea alimentara in care traim azi … si pentru o perioada a parut a fi „dragut”.

Si totusi nu a functionat, asa-i? Preturile alimentelor sunt intr-o continua crestere. Si, ca sa fim fideli viselor noastre, am continuat sa cerem si mai mult …. mancarea a devenit si mai industrializata, procesata eficient …. si …. mai putin gustoasa si nutritiva … si cateodata chiar nesanatoasa ( in unele feluri chiar otravitoare). Si preturile alimentelor continua sa creasca … peste tot in lume. Am ajuns in situatia in care platim mai mult si primim mai putin. Acesta este un rezultat direct al nostru tuturor, impreuna, al faptului ca ne-am urmarit visul de a avea mancare ieftina. Poate e momentul sa incepem sa visam despre ceva mai bun?

Visand despre ceva nou nu este un lucru usor de facut. Necesita sacrificiu personal si schimbari. Noi toti trebuie sa ne re-examinam valorile noastre:

  • Preferam sa mancam alimente ieftine sau mancare sanatoasa?
  • Preferam o alimentatie saraca tot anul sau alimente sanatoase atunci cand sunt disponibile in mod natural?
  • Preferam ca altii sa prepare si sa pre-proceseze alimentele pe care le mancam sau sa ne oferim timpul de a le prepara noi insasi cu dragoste si in mod constient?
  • Preferam un meniu global de alimente care vin din toata lumea sau un meniu care se bazeaza pe ce este cultivat local?
  • Preferam sa sprijinim productia alimentara industriala (marile coorporatii) sau micii producatori locali (de fapt vecinii nostri)?
  • Preferam alimente „bio” care au fost aduse de la distante lungi sau alimente locale, traditionale care cresc in apropiere?
  • Vrem sa fim dependenti de corporatiile internationale in ceea ce priveste aprovizionarea cu alimente sau dorim sa fim o comunitate auto-suficienta?
  • Ce e mai important pentru noi: masini rapide, mobila extravaganta, dispozitivile electronice la moda sau mancarea?

Noi am visat si ne-am creat realitatea alimentara curenta. Putem continua sa visam si sa ne creem o realitate mai buna.

Un gand despre “Mancarea nu este ieftina

  1. Da, asa-i, pentru ture de o zi, merge un sadvnis sau te miri ce. Dar la mai multe zile primus-ul e un „must”. In rest, parere si experienta personala, pe cat posibil evit conserve dubioase…adica merge foarte bine un pateu, o iahnie de fasole..dar la altele nu prea ma bag. Pe amiaza (e drept ca deja ma refer la chestii mai grele unde timpul conteaza) de obicei glucoza la oprire, apoi batoane de cereale, ciocolata, fructe uscate. Gust cam nasol…dar energie pentru toata ziua. Aveam pe undeva un link cu ce ar fi indicat sa mananci. Daca vrei, il caut si ti-l dau. Pana una alta, inca n-am terminat de citit seria „de la 0 la 2544”, dar imi place enorm.

Lasă un răspuns