De cand ne aflam in Romania (noiembrie 2010) incercam sa ne indreptam cat mai mult spre viata pe care am ales-o pentru noi – o viata taraneasca sustenabila si abundenta. Una dintre primele mele impresii despre Romania, cand am vizitat-o prima data in 2009, a fost piata din orasul natal al Andreei, Piatra Neamt. Am fost uimit de abundenta, calitatea si preturile accesibile ale legumelor produse in Romania. Efectiv am ramas cu gura cascata, mai ales cand am realizat ce rai ar putea fi aici pentru un vegetarian ca mine. Si era in decembrie cand ofertele pietii nu erau nici pe aproape atat de bogate ca in primavara si vara.
Oricum cand, in mai putin de un an, ne-am reintors in Romania, in Cluj Napoca, de data aceasta definitiv, impresia mea despre piata locala a fost …. dezamagitoare, mai ales ca ma asteptam sa gasesc o piata si mai bogata ca in Piatra Neamt, deoarece Clujul este un oras mult mai mare si mult mai bine dezvoltat din punct de vedere economic si cultural decat Piatra Neamt. Piata locala are mult mai putin de oferit si preturile sunt mult mai mari.
Dar tinand cont de faptul ca aceasta postare doreste sa celebreze, imi voi tine in frau descrierea nemulturilor :). Stilul de viata al taranilor in Romania este atacat neobosit din mai multe directii. Totusi, noi credem ca stilul de viata taranesc este nu doar o cale minunata spre o viata abundenta, ci si o resursa nationala strategica in termenii sustenabilitatii. Simplu spus: Romania continua sa fie o tara care poate sa se hraneasca si acest lucru o face sa fie un loc rar si special pe aceasta planeta. Noi simtim ca acest lucru trebuie sa fie nutrit si protejat.
Cu acest lucru in minte si in inima, si ca o celebrare a primaverii si a taranilor romani, suntem emotionati si fericiti sa va impartasim un proiect care se formeaza in mintea noastra de aproximativ un an. La inceput doar ne-am jucat cu ideea. Pe urma, imediat dupa ce ne-am mutat pe Bhudeva, in Mociu, i-am cunoscut pe Ildi si Levente, tarani vecini de la care am cumparat toata vara si toamna legume si zarzavaturi. Toate conservele pentru iarna, de care inca ne bucuram si acum, au fost pregatite din legumele si zarzavaturile cumparate direct de pe campul vecinilor nostri. Dragii nostri vecini, in ciuda scepticismului justificat, ne-au ascultat si in cele din urma au fost de acord sa ia parte micului nostru experiment. Ideea noastra este de a crea un alt fel de canal de vanzare , care ar ajuta taranii sa-si aduca produsele direct cumparatorilor din oras, intr-un mod simplu, sigur si sustenabil (trecand peste obstacolele si abuzurile cu care taranii trebuie sa se confrunte). Numele acestui proiect este Cutia Taranului.
Ideea nu este originala, a fost aplicata in diverse forme in multe locuri din lume. Familiile de tarani ofera cutii cu produsele lor care sunt livrate direct cumparatorilor din oras. Cumparatorii pot alege o cutie pe care doresc sa o primeasca, dar nu aleg continutul exact al cutiei. Continuturile acestor cutii reprezinta un rezultat delicat si miraculor al colaborarii dintre familia de tarani, munca lor si Mama Natura. De aceea, continutul se va schimba in functie de anotimpuri si „starea sufleteasca” a naturii. Alaturandu-se unei cutii, cumparatorii primesc mancare proaspata, sanatoasa si o relatie continua si direct cu familia de tarani.
Momentan, proiectul este un experiment cu o singura familie de tarani – vecinii nostri, Ildi si Levente. 50 de familii in orasul Cluj Napoca este tot ce le trebuie pentru asi vinde aproape toate produsele (disponibile in cutie mica si cutie mare). Acest lucru le-ar oferi un venit constant si sigur, fara sa fie nevoiti sa plateasca taxele imense ale pietelor si fara sa trebuiasca sa stea in piata zile intregi. Sunt si alte beneficii de lunga durata – dar nu vrem sa va dezvaluim toate secretele din prima 🙂 Daca acest experiment va functiona, speram sa vedem cat mai multe cutii care sa fie oferite de catre tarani, oraselor din intreaga Romanie.
Am locuit in Switzerland intre anii 1990 si 1992. Este un Eden al Europei din toate pectnule de vedere. Am revazut aceleasi locuri, intr-un concediu in 2008. Din nou am ajuns la aceeasi concluzie.Vazand aceste fotografii, pot spune fara nici o retinere ca diferenta dintre un sat elvetian si un sat romanesc de la 1896 este la fel de mare ca diferenta dintre satul romanesc si cel elvetian din 2011.Cineva invoca in comentariile anterioare patriotismul . Care patriotism la romani ? Datorita dozei enorme de patriotism suntem la acest nivel in ziua de azi. Patriotism intalnim la elvetieni mai mult decat la foarte multe state de pe mapond. Incercati sa-i cunoasteti, sa-i judecati atunci cand veti avea dreptul si sa ajungeti la nivelul lor de acum macar 50 de ani.Numai bine tuturor !complimente pentru acest minunat site !