20% din impozitul pe profit pentru Cutia Taranului

Potrivit art. 25 alin. (4) din Codul fiscal, sunt nedeductibile cheltuielile de sponsorizare si/sau mecenat si cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit legii; contribuabilii care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Legii bibliotecilor nr. 334/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cei care acorda burse private, potrivit legii, scad sumele aferente din impozitul pe profit datorat la nivelul valorii minime dintre urmatoarele:

  1. valoarea calculata prin aplicarea a 0,5% la cifra de afaceri; pentru situatiile in care reglementarile contabile aplicabile nu definesc indicatorul cifra de afaceri, aceasta limita se determina potrivit normelor;
  2. valoarea reprezentand 20% din impozitul pe profit datorat.

Sumele care nu sunt scazute din impozitul pe profit, potrivit prevederilor prezentei litere, se reporteaza in urmatorii 7 ani consecutivi. Recuperarea acestor sume se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, in aceleasi conditii, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit.

Astfel, sponsorizarea este actul juridic prin care doua persoane convin cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare pentru sustinerea unor activitati fara scop lucrativ, desfasurate de catre beneficiarul sponsorizarii. Contractul de sponsorizare se incheie in forma scrisa, cu specificarea obiectului, valorii si duratei sponsorizarii, precum si a drepturilor si obligatiilor partilor.

Daca este cazul va invitam sa ne dati un semn pentru a pregati impreuna documentul.

Inregistrarea in contabilitate a sponsorizarilor se face prin articolul contabil:
6582                       =    5121/371
Donatii acordate         Conturi la banci in lei/Marfuri

Data limita pentru operarea contabila a acestor sponsorizari este 31 decembrie pentru anul in curs. Daca aveti intrebari, nu ezitati sa ne contactati (pe email la info@cutiataranului.ro) sau prin formularul de contact.

Va multumim pentru sustinere, implicare si pentru ca suntem impreuna in povestea Cutia Taranului!

Povestea merge mai departe! 🙂

 

PS: Daca aveti venituri din salarii sau alte venituri puteti de asemenea sa ne ajutati. Vedeti aici cum.

Daca nu aveti impozit pe venit sau oricand, puteti oricum sa sprijiniti proiectul nostru printr-o donatie directa. Vedeti aici detaliile.