Ce spuneti de o cutie cu vin?

Cu cateva zile in urma Iulia isi exprima dorinta de a bea un vin rosu bun, de casa, si curand dupa asta am inceput o conversatie despre posibilitatea unei cutii cu vin la Cluj Napoca.

In prima mea vizita in Romania (acum 7 ani… wow!) am avut sansa sa gust un vin rosu de casa simplu si bun. Gazda voia sa ma impresioneze si a refuzat sa imi dea sa beau apa… doar vin (era in jurul Craciunului) si astfel am ajuns si baut pentru prima data in viata. Dupa ce m-am mutat in Romania am fost dezamagit ce ceea ce am gasit in supermarket. Chiar daca exista o mare varietate de vinuri romanesti (da, local!) cele mai multe vinuri pe care le-am gustat au un gust neplacut provocat se pare de folosirea excesiva a sulfatilor.

De atunci incoace am gustat alte vinuri de casa simple si bune. Am gustat si alte vinuri mai elaborate, rosii su albe, tot facute de casa. Am gustat mai multe varietati de tuica, dar nu sunt un fan. Am facut acasa si m-am bucurat de propria visinata (tuica transformata in ceva bun), am gustat un vin foarte bun de coacaze negre… si stiu ca exista multe alte bunatati pe aici… facute local, de casa, delicioase. Stiu ca e posibil sa gasim bunatatile astea intreband prieteni ai prietenilor, poate trebuie sa umblam dupa ele sa le obtinem… sunt pe aici, imprejur, insa ia efort sa ajungem la ele.

Asta e momentul in care o cutie cu astfel de bunatati devine folositoare. Pot sa imi imaginez o cutie lunara cu cateva sticle de vin, tuica, visinata, afinata etc… alaturi de specialitati de sezon si un meniu de produse suplimantare pe care membrii le pot comanda.

Poate ca nu este un singur producator care poate face asta. Cred ca e nevoie de mai multi producatori care sa integreze propriile produse pentru a crea o cutie diversa, stabila si folositoare. E nevoie de colaborare. Colaborarea nu e ceva ce am vazut sa se intample aici intre producatori, inca, cu toate ca o incurajam de fiecare data cand avem sansa.

Exista si o altfel de colaborare, pe care o vad posibila, pe care o mentionez ocazional si pe care o vad potrivita pentru a incerca cutia cu vinuri. Este colaborarea bazata pe un organizator de cutie care colecteaza produse de la mai multi producatori, le integreaza intr-o cutie si livreaza direct la membri in oras.

Acest tip de organizare a cutiei mi-a venit in minte cand am descoperit cat de multi batrani sunt in satul nostru (si in alte multe sate), batrani care au propria gradina cu produse exelente si care sunt incapabili sa organizeze si sa livreze o cutie catre oras. Mi-am imaginat o persoana care sa fie bun organizator, care are masina cu care se colecteze produse de la acesti mici producatori care sa fie platiti cu un venit consistent si de incredere, organizator care sa integreze produsele respective intr-o cutie saptamanala. Asta inca nu s-a intamplat.

Este cineva interesat sa fie integrator pentru o cutie cu vin (pentru Cluj Napoca sau Bucuresti)? Daca esti o astfel de persoana sau daca stii pe cineva in acest sens, te rugam sa ne contactezi.

Daca esti interesat sa primesti o cutie cu vinuri, te rugam sa completezi formularul de mai jos si sa ne spui ce iti doresti in legatura cu asta.

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

Oras

Cluj-NapocaBucuresti

Mesaj

How about a wine box?

Some days ago Iulia expressed a wish for some red wine and soon after we were talking about the possibility of a wine box for Cluj.

During my first visit to Romania (7 years ago… wow!) I got to taste a simple and nice home made red wine. The host wanted to impress me and refused to give me water, only wine (it was around Christmas time) and so I also got drunk for the first time in my life. However after moving here I was disappointed by what I found in supermarkets. Even though there is a very large variety of Romanian wines (GO local!) most of the wines I tasted had an unpleasant after taste due to what seems to be an excess use of sulphates.

Since then I’ve tasted some other simple and nice home-made wines. I’ve tasted some more elaborate and very nice home made wines, red and white. I’ve tasted a variety of Tuica brews, but I’m not a fan. I’ve made and enjoyed my own home made Visinata (Tuica put to good use). I’ve tasted very nice black currant wine … and I know there is more stuff out there … home made, local, delicious. I know that it is possible to find these things by asking people who know people, some travelling may be required to get it … its out there … but it takes some effort to get your hands on it.

That’s where a box could be useful. I can imagine a monthly box that has a few bottles of wine in it with some seasonal specials and a menu of extras that members can order to meet their needs. However I am confident that there isn’t one producer out there who could provide this. I believe it would take an integration of numerous producers to create a box offering that recurring, stable and useful. It would take collaboration. Collaboration is not something that we’ve seen yet amongst producers (though we encourage ןא every chance we get).

There is, however, another kind of collaboration, which I have envisioned and occassionaly mentioned, and may be suitable for an experimental wine box. It is a collaboration based on an organizer who collectes produce from numerous producers, integrates the produce into a box servic and delivers boxes directly to members.

This organizer approach first came to me when I discovered how many elderly people there are in our village (and in my other villages) who grow relatively small gardens with excellent produce, who are incapable of organizing and delivering a box to the city. I imagined a person who was a good organizer, with a car who could collect produce from these small producers, provide them with a reliable and consistent income, and integrate their produce into a box service. That hasn’t happened yet.

Is there someone out there who is interested in being an integrator for a wine box (for either Cluj or Bucharest)? If you are such a person or know someone who could be such a person, please connect with us.

If you are interested in receiving a wine-box, please take a minute to fill out this form and let us know  about your wishes:

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

Oras

Cluj-NapocaBucuresti

Mesaj

 

Invitatie la consultare publica taraneasca: Dreptul la Suveranitate Alimentara

Dragi prieteni ai Cutiei Taranului,

 

Suntem cu totii invitati de prietenii nostri de la Eco Ruralis la evenimentul pentru Dreptul la Suveranitate Alimentară – Consultare Publică ţărănească, în data de 11 iunie 2016, începând cu ora 15:30 – 19:30, în Cluj Napoca la Sala TRANZIT.RO (strada Samuel Brassai, nr. 5).

Acest eveniment face parte dintr-o serie de consultări publice la nivel naţional, parte a procesului Nyeleni, care au ca scop mobilizarea ţăranilor, ţărăncilor şi susţinătorilor agriculturii ţărăneşti, pe tema suveranităţii alimentare. Aceste consultări au la bază nevoia de a crea o strategie pentru viitorul agriculturii şi alimentaţiei care să pună ţăranii şi ţărăncile în centrul deciziilor şi care să susţină agroecologia – agricultura ţărănească, drept modelul ideal de agricultură în România.

Programul este bazat pe problema drepturilor ţăranilor la resurse, structurat în 4 sesiuni, după cum urmează: a) Introducere. Suveranitatea Alimentară; b) Dreptul la Pământ, c) Dreptul la Seminţe, d) Dreptul la Piaţă.

Fiecare sesiune va fi prezentată de vorbitori – reprezentanţi ai societăţii civile ţărăneşti din România şi Europa – urmată de discuţii cu participanţii – ţărani, grădinari si membri ai societăţii civile din România.

Ronen Hirsch, unul dintre initiatorii proiectului Cutia Taranului va fi prezent la eveniment. Haideti sa fim impreuna in povestea agriculturii traditionale taranesti romanesti. Unii dintre producatorii Cutiei Taranului vor fi acolo, invitam si membrii cutiilor noastre din Cluj Napoca sa fie acolo.

Gasim detalii despre programul evenimentului aici.

Cand procuram mancarea ?

Atunci cand este disponibila! Acesta pare a fi un raspuns foarte evident, dar daca sunteti obisnuiti cu mentalitatea creata de super-marketuri, atunci raspunsul nu mai e atat de evident. Daca va faceti cumparaturile in super-marketuri, atunci ca, probabil, puteti sa cumparati cam orice va doriti, oricand va doriti (cu toate ca preturile pot varia si bine inteles calitatea nu se poate compara) …. si sunteti obisnuiti sa fie astfel.

Membrii Cutiei Taranului trec printr-o experienta diferita. Mancare este livrata doar atunci cand devine disponibila. Cand e vorba de legume, cutiile de primavara sunt usoare si pufoase pentru ca ele contin o gramada de frunze pentru salata, cutiile de vara devin mai grele atunci cand rosiile si ardei incep sa se coaca si chiar si mai grele in toamna cand cartofii si alte radacinoase preiau locul frunzelor. In ceea mai mare parte, acest ciclu este guvernat de natura si asigura, atunci cand e vorba de legume, o aprovizionare continua de legume proaspete pe o perioada de 6-8 luni (in Romania). Stim ca acest lucru nu este atat de evident pentru ca o mare parte din membri (fericiti!) ai Cutiei Taranului au fost surprinsi cand, spre sfarsitul toamnei trecute, livrarea cutiilor cu legume s-a terminat.

Oricum, exista si alte tipuri de cicluri in natura care sunt mai putin continue si mai concentrate. Astfel ca, in urma cu ceva timp, am lansat o cutie care contine carne de miel. Aceasta cutie este speciala pentru ca este disponibila doar o data pe an.

Aceasta cutie coincide cu sarbatorile de Pasti. Dar, si cel mai important pentru noi, coincide cu ritmul natural. Primavara e perioada anului in care mieii sunt fatati. Marea majoritate a detinatorilor de ferme de oi (in Romania), nu doresc sa isi extinda (potential sa isi dubleze) turma (marea majoritate au  disponibile resurse limitate pentru turma lor si trebuie sa o mentina intr-un mod cat mai potrivit). Tot primavara (prin mai) este perioada cand produsele lactate de oaie incep sa fie pregatite (laptele de oaie este disponibil doar dupa ce mieii sunt fatati si pe o perioada de doar cateva luni – maxim pana in septembrie) si daca mieii maturi sunt lasati langa mame, ei continua sa suga si atunci ramane foarte putin lapte (sau chiar deloc) pentru a produce branzeturi. Astfel, mieii trebuiesc taiati (sau vanduti) acum, in perioada aprilie-mai (perioada ce an de an coincide cu sarbatorile de Pasti).

Daca sunteti iubitori de carne de miel, atunci aceasta e perioada cand trebuie sa o procurati. Daca doriti sa va bucurati de carne de miel pe o perioada mai lunga (si nu doar de sarbatori) atunci puteti sa cumparati mai multa carne, sa o portionati, sa o puneti in congelator si sa o consumati atunci cand doriti. Carne proaspata, bio, sanatoasa de miel crescut doar cu lapte de oaie si iarba (in descrierea cutiei este mentionat faptul ca mieii sunt taiati in noaptea/dimineata precedenta livrarii – mai proaspat de atat nu se poate) este disponibila doar o data pe an, in aceasta perioada. Nu va mai fi disponibila pana la anul viitor.

Cicluri similare exista si cu carnea de porc. In sate, porcii sunt taiati pentru sezonul sarbatorilor de iarna. Oricum, sunt motive practice care preced o astfel de alegere. Pana in decembrie, porcii sunt suficient de maturi si de mari pentru a oferi o gramada de carne, iar vremea rece ofera conditii sigure de a procesa carne (care s-ar strica mult mai repede pe o vreme mai calda).

Chiar si in propria noastra mica gospodarie, unde  crestem rate lesesti (se numesc si rate mute) si gaini si teoretic am putea taia pasari oricand dorim (si cateodata facem acest lucru), congelatorul nostru este umplut doar in anumite perioade.  Dupa perioada de imperechere, vom taia cativa masculi (cocosi si ratoi) pastrand doar pe aceia pe care ii dorim de samanta pentru anul viitor. La inceput de iarna, micsoram cardul de pasari pentru a nu fi nevoiti sa hranim prea multe pasari pe perioada iernii (pastram doar mame bune si masculi sanatosi).

Deci va invitam sa ramaneti deschisi spre aceste cutii speciale. Mancarea adevarata si sanatoasa este disponibila doar cand natura ofera acest lucru, nu atunci cand dorim noi. Consumati mancare proaspata doar atunci cand este disponibila in mod natural si pastrati/conservati-o pentru atunci cand nu este oferita de natura.

Pofta buna.

Anulari in ultimul moment

E vara si in mod natural lumea obisnuieste sa se plimbe mai mult, sa mearga in concedii si acest lucru creeaza cateodata conflicte cu Cutia Taranului. Lumea face anulari in ultimul moment. Cateodata aceste anulari se fac in mod responsabil – familia de tarani este anuntata cu o saptamana inainte. Dar cateodata aceste anulari se fac in mod iresponsabil, in ultimul moment (cu o zi-doua sau chiar in ziua livrarii) sau cateodata membri cutiei nici macar nu anunta ca nu vor fi acasa pentru a primi cutia- familia ajunge in fata usii si realizeaza ca nimeni nu le va raspunde.

Este destul de clar pentru mine si sper ca si pentru altii, ca comportamentul iresponsabil este … ei bine, iresponsabil, de neiertat, nerespectos si nu ar trebui sa se intample. Acest lucru este simplu si evident. Oricum, subiectul despre anularile „responsabile” asi dori sa il abordez.

Cutia Taranului este despre o relatie reciproca si stabila intre tarani si membri. Si stabilitatea este ingredientul de baza. Este responsabilitatea familiei de tarani sa cultive, sa pregateasca si sa livreze produsele in mod regulat – acest lucru este evident pentru toata lumea. Dar ce facem in ceea ce priveste stabilitatea din partea membrilor? Daca aceasta relatie este una reciproca – ce ar trebui sa faca un membru care pleaca in concediu pentru o saptamana? Solutia cea mai simpla si evidenta este de a anula livrarea cutie pentru o saptamana sau doua. Dar exista o solutie si mai buna – una care sa aspire spre o relatie stabila si de incredere. De exemplu, daca plecati pentru o saptamana in vacanta ce ati spune sa oferiti acea cutie unui vecin, prieten sau rude?

Daca va faceti cumparaturile dintr-un supermarket atunci unul dintre luxurile evidente este ca puteti sa cumparati doar atunci cand aveti nevoie si doriti. Este evident ca aceasta lucru sa fie aplicata si Cutiei Taranului? Va putem spune ca familiile de tarani NU vand in piata pentru ca sa aiba suficiente produse de livrat TUTUROR membrilor inscrisi la cutia lor. Va putem spune ca prepararea unor produse cum ar fi painea de la Cutia Taranului Brutar incepe cu doua zile INAINTE de ziua livrarii – da creerea unei paini dureaza pana la 18 ore. Va reamintim ca fiecare cutie este pregatita in asa fel in care produsele sa fie proaspete. Cum puteti voi ca membri sa faceti ca aceasta relatie sa fie reciproca? Ar trebui sa faceti acest lucru? Nu avem un raspuns clar – dar credem ca aceasta intrebare ar trebui sa fie pusa si ca decizii constiente si responsabile sunt valoroase. Voi nu credeti acest lucru?

Daca aveti idei despre cum ati dori  sa procedati cu aceasta situatie in mod responsabil – ca membrul cutie – atunci va rugam sa ne lasati un comentariu. Va multumim!

 

Farmageddon

Farmageddon este un exemplu despre ce EI pot sa faca  … SI EI VIN CU ARME…. aceasta este ceea ce in mod „natural” vine impreuna cu „confortabilitatea” oferita de catre retelele de supermaketuri si celelalte afaceri(sti) agricole:

Inca o data sunt recunoscator ca Romania este „in urma” suficient de mult pentru a incerca de a se indeparta de astfel de aberatii grotesti.

Si in timp ce scriu aceste randuri am aflat ca intregul film este disponibil pentru vizionare:

Ei

Exista un aspect fascinant al Cutiei Taranului. Daca nu ati auzit despre acest lucru inca, Cutia Taranului este un tip de proiect de agricultura sustinuta de comunitate care face posibil pentru micii producatori/taranii locali sa isi vanda produsele direct la clientii din orase. In cele mai multe tari moderne, productia alimentara este in cea mai mare parte, controlata de mari afaceri(sti) agricole, chiar daca in fundal exista un numar mic de producatori mici/tarni care vand comunitatilor locale. La noi in tara, aproape jumatate din populatie sunt tarani care (o parte din ei ) inca mai cultiva pentru ei legume si o parte din ei inca mai (incearca) sa vanda in pietile agricole. Asta inseamna ca Cutia Taranului are un potential imens de atins …. teoretic facand posibil ca o jumatate din populatia Romaniei sa hraneasca cealalta jumatate. Acest gand ne emotioneaza de fiecare data.

Am fost avertizati de cateva ori (pana acum, de oameni carora le pasa) ca proiectul poate sa genereze cateva probleme serioase. Daca proiectul se extinde, asa cum speram, poate sa aiba cateva …. implicatii economice care vor atrage atentia. Ar putea determina o trecere de la pietele curente si retelele de supermarketuri, direct inapoi in mainile taranilor. Acest lucru ar putea agita multi dintre cei care detin/au investit in aceste (relativ noi) afaceri dominante . Deci am fost avertizati ca „ei” pot deveni …. defensivi si agresvi. Ei pot fi :

  • Retelele de supermarketuri, care au investit din greu in infrastructura lor peste tot in Romania, vor dori in mod natural sa isi protejeze investitiile facute.
  • Proprietarii pietelor agricole (acele spatii simple care intre timp s-au transformat in malluri agricole sau „lazi frigorifice” imense) care pretind de la tarani taxe imense pentru inchierierea  meselor
  • Sindicatele mafiei organizate (despre care stim foarte putin dar am auzit vorbindu-se de ei de cateva ori ) care presupunem ca au interesele lor proprii
  • Agentiile guvernamentale care pot deveni curioase in ceea ce priveste castigurile tot mai ridicate a familiilor de tarani cu care colaboram. Taranii sunt momentan inregistrati la primaria de care apartin ca mici producatori si sunt scutiti de platirea impozitelor pe venit (la urma urmelor nimeni nu se asteapta ca un taran sa aiba un venit suficient de mare ca sa justifice platirea taxelor si impozitelor)
  • Agentiile guvernamentale, care sunt obisnuite si se asteapta la metode traditionale de agricultura, s-ar putea simti amenintate de schimbare (intentiile noastre sunt de a schimba nu numai cum taranii isi castiga banii ci si cum acestia lucreaza pamantul si cultiva legumele)
  • Oficiali guvernamentali corupti – pur si simplu pentru ca coruptia este forta dominanta in guvernul Romaniei (atat cel national cat si cel local)

Prima noastra reactie la aceste amenintari potentiale este sa zambim. Cand Cutia Taranului va atinge un punct in care va atrage acest tip de atentie, atunci vom sti ca am facut ceva minunat. Este deasemenea uimitor sa fim martori la cum, dintr-o perspectiva sustenabila/ecologica, legea si ceea ce se afla inafara ei par sa se intalneasca prin opozitie.

Oricum exista si un oarecare disconfort. Cutia Taranului nu are nici o intentie rea fata de nimeni. Nu suntem impotriva supermarketurilor sau a pietelor agricole din orase (cu toate ca suntem impotriva lacomiei si a coruptiei). Si nimic din ceea ce facem nu este definit ca fiind opozitie, tot ceea ce facem este pentru cineva sau pentru ceva:

  • pentru tarani pe care dorim sa ii ajutam sa aiba parte de un trai decent si o viata mai buna
  • pentru stilul de viata taranesc care este pe moarte si pe care dorim sa il vedem ca isi revine si ca este reimprospatat
  • pentru cumparatorii oraseni care doresc sa aiba posibilitatea de a se bucura de mancare proaspata, sanatoasa si locala
  • pentru comunitati care vor deveni mai sanatoase, mai puternice si mai reziliente prin sprijin reciproc si auto nutrire
  • pentru Romania ca tara ca sa se reconecteze cu natura sa taraneasca si sa isi mentina abilitatea sa se nutreasca si sa se autosustina.

Oricine care nu simte ca este aliniat cu aceste viziuni nu se afla in conflict cu noi sau cu Cutia Taranului. Ei sunt in conflict cu comunitati si poate chiar cu Romania ca tara. Acest lucru ne ofera liniste. Toti cei care ni s-au alaturat pana acum la Cutia Taranului (tarani si membrii din orase) au facut acest lucru cu incredere, credinta si entuziasm. ACEST lucru este ceea ce face acest proiect sa fie o forta/intensitate de luat in seama.

Cutia Taranului are rezilienta proiectata in ea. Odata ce o relatie a fost stabilita intre un taran si membri oraseni a cutiei pe care o ofera – si inca o data exista mii de astfel de relatii in intreaga tara – nu va exista un loc central pe care cineva sa il poata inchide.  Cutia Taranului poate fi atacata, dar ecosistemul ca un intreg si comunitatile in intreaga Romanie vor avea o viata independenta.

Oricum sunt mai multe lucruri la care trebuie sa fim atenti. Presupunem ca Cutia Taranului va avea nevoie de o oarecare entitate legala. Si aceasta postare reprezinta pentru noi un prilej minunat pentru a cere ajutorul vostru ca sa putem face acest lucru in mod corespunzator. Daca sunteti  un avocat sau un contabil si va pasa despre acest subiect la fel de mult cum ne pasa si noua si puteti sa ne ajutati sa creem o pozitie formala sanatoasa si puternica pentru a complini acest ecosistem, va rugam sa ne contactati.

 

Noutati de la Ildi si Levente – incepem livrarile

Dragi membri,

Atentie!!! Va rugam sa ne dati un reply la emailul pe care vi l-am trimis (cutia@bhudeva.org) care sa confirme ca ati primit emailul si ca nu au intervenit schimbari. Va multumim pentru intelegere.

Suntem foarte fericiti si emotionati sa traim aceste momente alaturi de dumneavoastra. Ne-ati luat prin surpindere cu valul de feedbackurile minunate de la inceput – si ne doream nespus de mult sa putem incepe aceasta livrare cat mai repede. Dar Mama Natura a avut alte planuri asa ca doar acum, dupa o lunga intarziere datorata vremii (si dorintei familiei Haidu de a va oferi o cutie cat mai plina ) va anuntam ca de saptamana viitoare, in zilele de marti (17 iulie) si joi (19 iulie)  familia Haidu vor incepe livrarile.

Pentru ca livrarea sa se faca in cel mai eficient si practic mod cu putinta am ales ca:

  • in zilele de marti livrarile se vor face in cartierele Marasti, Gheorgheni, Andrei, Muresan, Buna Ziua, Zorilor, Manastur si Faget
  • in zilele de joi livrarile se vor face in cartierele Centru, Gruia, Dambul Rotund, Grigorescu si Floresti

Livrarile vor incepe la ora 13.00 – va rugam sa fiti ingaduitori pentru inceput – nu va putem oferi o ora exacta, dar dupa  primele doua-trei livrari deja se va cunoaste mai bine intinerariul si ora la care veti primi cutia.

Va multumim din suflet ca sunteti alaturi de noi, ca ne-ati oferit rabdare si incredere din abundenta. Acum, cu bucurie, dorim noi sa va oferim dumneavoastra si impreuna sa cladim o relatie sanatoasa si de durata.

Numai bine

Andreea Luncasu – organizator Cutia Taranului

Mancarea nu este ieftina

Una dintre cele mai mari provocari cu care agricultura buna si sustenabila se confrunta o reprezinta preturile pietii. Ideea generala atat a producatorilor cat si a cumparatorilor pare a fi ca mancarea este sau ar trebui sa fie ieftina. Ideea generala este gresita.

Satisfacerea foamei

Cand inca traiam in Israel nu ne puteam permite sa cumparam produse bio, dar ne straduiam sa cumparam si sa mancam paine integrala cat mai sanatoasa din punct de vedere nutritional. O astfel de paine costa de 3-4 ori mai mult decat painea alba standard. Acest lucru continua de multi ani, pana cand, intr-o zi, am uitat sa cumparam din oras painea noastra buna si am fost nevoiti sa cumparam paine alba standard din magazinul din satul in care traiam. Am simtit ca mancam ceva fara nici o valoare (nici macar calorica). A trebuit sa mancam de 2-3 ori mai multa paine doar ca sa ne saturam. Deci pretul real al acestei paini „ieftine” a fost de fapt de 2-3 ori mai mare decat pretul afisat pe eticheta.

Valoarea nutritionala

Aceeasi paine ieftina avea o valoare nutritionala foarte saraca. In cel mai bun caz am fi putut primi doar mai multe calorii daca am fi mancat mai mult, dar indiferent cat am fi mancat…. nu am fi putut consuma ceea ce nu exista in aceasta paine. Exista multe elemente nutritionale de care organismul nostru are nevoie si pe care se asteapta sa le gaseasca in alimente. Daca aceste elemente nu sunt gasite in ceea ce mancam, noi nu vom oferi organismului nostru ceea ce el are nevoie. De aici unul dintre urmatoarele trei lucruri (sau toate trei impreuna) se pot intampla :

  1. Traim cu o nutritie deficienta … si acest lucru conduce spre probleme de sanatate care vin cu un pret greu de platit (material si pe urma inca si mai mult)
  2. Ne bazam pe suplimente alimentare care sunt foarte scumpe (si nu neaparat „sanatoase” ) pentru un consum regulat
  3. Mancam prea mult …. organismul va continua sa caute ceea ce are nevoie si de aceea vom simti o foame si mai mare si mai deasa … si astfel ne ingrasam chiar pana la obezitate …. si acest lucru ne conduce din nou spre probleme de sanatate care vin cu un pret greu de platit.

Deci cat de ieftina este mancarea aceea ieftina?

Si totusi , nici macar aceste lucruri nu reprezinta intreaga poveste.

Subventiile

In marea majoritate a tarilor vestice/industrializate, produsele alimentare sunt „protejate” si reglementate de catre subventii. Pot fi diverse motivatii pentru subventii, dar rezultatul final este ca fondurile controlate de catre guvern ajung la producatori. Daca, de exemplu, productia de oua in tara voastra este subventionata, asta inseamna ca pe langa profitul castigat din vanzarea oualelor, un producator primeste o plata suplimentara de la guvern. „De la guvern” inseamna de fapt „din banii platiti ca diferite taxe” si acest lucru inseamna din nou „tu”.

Deci atunci cand, de exemplu, cumparati  un ou, pe langa ceea ce platiti in magazin pentru acel ou, ati mai platit deja o suma suplimentara de bani prin subventii. Cat e de mare aceasta suna? Nu stiu … dar poate fi o suma substantiala. Multi fermieri se bazeaza pe acest subventii (mai degraba decat pe profit).

Acum tineti cont de faptul ca subventiile sunt doar o forma de manipulare a pietii. Ele sunt o simpla manipulare pentru ca ele alocheaza resurse in mod direct pentru un scop specific. Dar ce se intampla cu interventiile indirecte? Ce efecte  au acordurile comerciale intre tari asupra preturilor alimentelor? Ce efecte au acordurile comerciale intre corporatii internationale  asupra preturilor alimentelor? Ce efecte au acordurile comerciale intre tari si corporatii asupra preturilor alimentelor? Si pentru Romania …. ce efecte are coruptia asupra preturilor alimentelor?

Mancarea nu este ieftina. Punct.

Ideea e ca orice platesti pentru mancare intr-un magazin nu reflecta adevaratul pret al mancarii. Mancarea este mult mai scumpa de produs si livrat decat dorim sa credem. Este foarte usor de condamnat marile corporatii si guvernele corupte, dar noi toti am lucrat impreuna pentru  a crea aceasta situatie. Suntem convinsi ca industrializarea si comercializare ar putea fi un lucru bun – ne place ideea de a avea disponibil la preturi mici orice ne dorim sa mancam si oricand dorim sa mancam. Guvernele, in cel mai bun caz, ne reprezinta pe noi si dorintele noastre. Companiile mari doar cauta pietele potentiale si incearca sa profite de pe urma lor. Noi toti am lucrat impreuna pentru a crea realitatea alimentara in care traim azi … si pentru o perioada a parut a fi „dragut”.

Si totusi nu a functionat, asa-i? Preturile alimentelor sunt intr-o continua crestere. Si, ca sa fim fideli viselor noastre, am continuat sa cerem si mai mult …. mancarea a devenit si mai industrializata, procesata eficient …. si …. mai putin gustoasa si nutritiva … si cateodata chiar nesanatoasa ( in unele feluri chiar otravitoare). Si preturile alimentelor continua sa creasca … peste tot in lume. Am ajuns in situatia in care platim mai mult si primim mai putin. Acesta este un rezultat direct al nostru tuturor, impreuna, al faptului ca ne-am urmarit visul de a avea mancare ieftina. Poate e momentul sa incepem sa visam despre ceva mai bun?

Visand despre ceva nou nu este un lucru usor de facut. Necesita sacrificiu personal si schimbari. Noi toti trebuie sa ne re-examinam valorile noastre:

  • Preferam sa mancam alimente ieftine sau mancare sanatoasa?
  • Preferam o alimentatie saraca tot anul sau alimente sanatoase atunci cand sunt disponibile in mod natural?
  • Preferam ca altii sa prepare si sa pre-proceseze alimentele pe care le mancam sau sa ne oferim timpul de a le prepara noi insasi cu dragoste si in mod constient?
  • Preferam un meniu global de alimente care vin din toata lumea sau un meniu care se bazeaza pe ce este cultivat local?
  • Preferam sa sprijinim productia alimentara industriala (marile coorporatii) sau micii producatori locali (de fapt vecinii nostri)?
  • Preferam alimente „bio” care au fost aduse de la distante lungi sau alimente locale, traditionale care cresc in apropiere?
  • Vrem sa fim dependenti de corporatiile internationale in ceea ce priveste aprovizionarea cu alimente sau dorim sa fim o comunitate auto-suficienta?
  • Ce e mai important pentru noi: masini rapide, mobila extravaganta, dispozitivile electronice la moda sau mancarea?

Noi am visat si ne-am creat realitatea alimentara curenta. Putem continua sa visam si sa ne creem o realitate mai buna.