Este carnea sigura?

De cand am introdus diversele cutii cu carne am fost intrebati de mai multe ori despre siguranta carnii. Este sigura? Sunt animalele testate? Cum este urmarita calitatea si siguranta? Vreau sa ma folsesc de aceasta oportunitate sa raspund la aceasta intrebare pe larg si in spiritul Cutiei Taranului.

Aceste intrebari implica prezumtia ca mancarea reglementata si monitorizata de autoritatile centrale in industria alimentara este sigura. Este acesta intradevar adevarat? As spune ca nu, nu este. Media furnizeaza exemple despre probleme legate de siguranta si sanatatea alimentara, probleme care apar in ciuda reglementarilor.

E nevoie sa facem un pas inapoi si sa ne amintim de ce avem nevoie de reglementari pentru alimente in primul rand. Raspunsul este legat de scara la care se produc alimentele. Este o mare diferenta intre a produce mancare la scara mica in ferma si a produce la scara industriala. In fermele mici exista o relatie directa intre fermieri si ecosistemul care ii sustine: sol, plante apa, animale etc. In productia industriala aceste relatii direct lipsesc. Fermierii sunt inlocuiti de lucratori pe salariul minim, manageri si actionari. In sistemul industrial motivatia este sa maresti profitul print eficientizarea productiei si reducerea costurilor acesteia.

Acum intrebati-va: Acelor muncitori care fac o munca repetitiva, plictisita pentru salariul minim le pasa de calitatea mancarii pe care o produc? Le pasa managerilor si actionarior care cauta maximizarea profitului? Daca ar fi sa ii intrebam probabil ca ar raspunde ca da, le pasa, insa in realitate pur si simplu nu se poate sa le pese. Nu este vina nimanui si nu e vorba ca implica rautate. Stimulentele sistemului industrial implica calitate scazuta si siguranta minima. Mancarea va fi doar atat de buna si atat de sigura cat e necesar sa fie vanduta in timp ce profiturile sunt maximizate. Aceasta este natura „bestiei”.

Acestea sunt motivele pentru care e nevoie de inspectii si reglementari. Ele sunt masuri disciplinare care tine sub control sistemul industrial slab motivat. Insa chiar si reglementarile elaborate si impuse reduc doar probabilitatea aparitiei unor probleme, nu exista garantii cand vine vorba despre siguranta. un lucru este, in mod ironic, garantat: mancarea care rezulta din sistemul industrializat pierde cele mai importante calitati: prospetim, vitalitate si nutrienti. Cu cat mancaera este mai vie si vitala cu atat mai multa viata are in ea. Cu cat are mai multa viata in ea, cu atat este mai perisabila. Pentru sistemul industrial cea mai buna metoda de a asigura siguranta alimentara este sa o sterilieze, sa scoata vitalitatea din ea astfel incat sa poata fi pastrata, transportata si adusa la rafturi. Astfel mancarea a ajuns sa arate bine in loc sa fie buna.

Producatorii de la Cutia Taranului nu sunt producatori industriali. Sunt familii care lucreaza sa creasca si sa pregateasca mancare pentru ele insele si membrii lor. Traiul lor este direct legat de calitatea produselor lor. Sunt motivati intrinsec sa le pese de calitatea produselor proprii. Nu au nevoie de un inspector care se ii supravegheze si sa le reamintesca ca e nevoie sa furnizeze mancare sanatoasa – ei stiu asta cu fiecare fibra a fiintei lor. Cheia pentru mancare buna este mai multa grija, nu mai multe reglementari.

Imi reamintesc in mod constant si as vrea sa va reamintesc si dvoastra sa nu gandim despre Cutia Taranului ca la o alternativa pentru sistemul alimentar industrializat. In loc de asta, ganditi-va la Cutia Taranului ca aliternativa la bunicii si unchii de la tara. Cand ii vizitati, va trimiteau acasa cu plasele pline cu legume, pui proaspat taiati si oua. Erau ei preocupati de reglementari alimentare cand va ofereau in dar fructele muncii lor?

In orice caz, suntem de acord ca atunci cand e vorba de carne, e nevoie de si mai multa grija. Ceea ce sugeram acum producatorilor de carne este:

  1. Sa imbunatateasca continuu conditiile de crestere, mancare si trei ale animalelor. O viata buna si sanatoatasa pentru animal sunt buni indicatori pentru calitatea si siguranta carnii.
  2. Sa sacrifice animalele cat mai aproape de livrare astfel incat timpul de pastare sa fie minim (oricum ar fi, proaspata sau inghetata).
  3. Sa pastreze curatenia si bunele practici de sanitatie atunci cand sacrifica si proceseaza animalele.
  4. Sa faca testele veterinare pentru animalele mari (precum porci, vitei) si sa faca rezultatele acestor analize disponibile pentru membrii care intreaba despre ele.
  5. Sa livreze carnea calda (proaspata la taiere) sau inghetata – nimic intre astea. Producatorii nu pot intotdeuna sa mentina acest „standard”, insa in mod constant merg mai aproape de el.

Se poate face ceva in plus?

Probabil. Acesta este momentul in care, dvoastra, ca membri, va intrati in rol. In sistemul industrial nu aveti vreun cuvant, puteti cumpara mancarea sau nu. La Cutia Taranului aveti oportunitatea sa fiti implicati in mod direct. Puteti vizita fermele. Puteti vedea cum sunt crescute si ingrijite animalele. Puteti vedea cum sunt sacrificate si transate animalele. Puteti adresa intrebari si oferi feedback. Puteti (respectuos) oferi idei de imbunatatire. Puteti comunica cu noi (organizatorii) si in viitor planificam sa fie posibil sa comunicati cu alti membri. Daca puteti ajuta un producator sa aduca imbunatatiri vom comunica acele imbunatatiri si altor producatori.

Nu exista garantii, responsabilitatea cade pe noi toti, incuzandu-va pe dvoastra care alegeti sa va alaturati unei cutii. Daca va pasa cu adevarat de calitatea mancarii care va este livrata, Cutia Taranului reprezinta de fapt o oportunitate pentru a face efectiv ceva in legatura cu asta. Va incurajam sa avet grija si sa intrebati despre calitatea produselor pe care le primiti si apoi sa luati decizii informate. Este de asemenea in regula daca nu doriti sa va asumati responsabilitatea, insa nu asteptati ca altcineva sa o faca pentru dvoastra, nimeni nu o poate face. Felul in care va pasa este ceva ce doar dvoastra puteti face.

 

Ronen

Is the meat safe?

Since we’ve introduced numerous meat-boxes we’ve been asked a few times about the safety of the meat. Is it safe? Are the animal tested? How is safety regulated? I would like to take this opportunity to answer this question broadly and in the spirit of Cutia Taranului.

These questions carry an underlying assumption that food that is regulated and monitored by centralized authorities is safe. But is that really the case? I would say that no, it isn’t. The media provides us with ample examples of food health and safety problems that occur despite regulations.

We need to take a step back and recall why we need food regulations in the first place. The answer is in scale of food production. There is a big difference between food that is produced on small scale farms vs. food that is produced on an industrial scale. In small scale farms there is a direct relationship between the farmers and the ecosystem that supports them: soil, plants, water, animals, etc. In indusrial production settings these direct relationships are absent. Farmers are replaced by low-wage workers, managers and stakeholders. In Industrial systems the motivation is to maximize profits through efficient production and reduced production costs.

Now ask yourself: Do workers doing boring, repetitive, routing work for minimum wage care about the qualities of the food they produce? Do managers and stakeholders seeking to maximize profit care? If we were to ask them they would probably say that they do, but in reality they simply cannot. It is no one’s fault and it doesn’t imply evil behavior. The incentives of the industrial system induce low quality and minimal safety. Food will only be as good and as safe as is necessary to sell it while maximizing profits. That is the nature of the beast.

That is why food regulations and inspections are needed. They are a disciplinary measure to keep a mis-incentivized industrial system in check. Yet even elaborate and enforced food regulations only reduce the chances of problems, there are no guarantees when it comes to s   afety. One thing is, ironically, guaranteed: food that comes out of the industrial system loses its most important qualities: freshness, vitality and nourishment. The more alive and vital food is the more life it has in. The more life is has in it the more perishable it is. The best way for an industrial system to provide safe food is to sterilize it, to remove the life from it so that it can handle storage, shipment and shelf-life. Food is made to look good instead of be good.

Cutia Taranului producers are not industrial producers. They are families that work to grow and create food that feeds themselves and their members. Their livelihood is directly tied to the quality of their produce. They are inherently motivated to care about the quality of their produce. They don’t need an inspector to watch over their shoulders to remind them they need to provide healthy food, they know this with every fiber of their being. The key to good food is more care not more regulation.

I constantly remind myself and would like to remind you not to think of Cutia Taranului as an alternative to the industrial food system. Instead think of Cutia Taranului as an alternative to your grandparents or uncles in the village. They sent you home from the village with vegetables, freshly butchered chickens and eggs. Were you concerned about food regulations when they gifted you with the fruits of their work?

However, we do acknowledge that when it comes to meat, an extra measure of care is required. What we are currently suggesting to meat producers is:

  1. To constantly improve the growing conditions, food and living conditions of the animals. A good and healthy life for an animal is a good indicator for quality and safety of meat.
  2. To butcher animals as close as possible to delivery to minimize time of storage (whether fresh or frozen).
  3. To maintain cleanliness and good sanitary practices in the slaughtering and butchering of animals.
  4. To conduct veterinary tests for large animals (such as bulls and pigs) and to make the results of these tests available to members who ask to see them.
  5. To deliver meat either warm (fresh from butchering) or frozen – nothing in between. Producers are not always able to live up to this standard, but they are moving constantly moving closer towards it.

Is there more that can be done?

Probably. This is where you, the members, come in. In the industrial food system you don’t have a say, you can either buy the food or not. With Cutia Taranului you have an opportunity to be directly involved. You can visit the farm. You can see how the animals are grown and cared for. You can see how the animals are slaughtered and butchered. You can ask questions and give feedback. You can (respectfully) share ideas for improvement. You can communicate with us (the organizers) and in the future we are planning to make it possible for you to communicate with other members. If you are able to help a producer make improvements we will communicate those improvements to other producers.

There are no guarantees, responsibility falls on all of us, including you a member who chooses to subscribe to a box. If you truly care about the quality of food that is delivered to you, Cutia Taranului presents an opportunity to actually do something about it. We encourage you to care and inquire about the quality of the produce you receive and make your own informed choices. It is also fine if you do not want to take on this responsibility, but don’t expect someone else to do it for you because no one can. Caring the way you do is something only you can do.

 

Ronen

Ce spuneti de o cutie cu vin?

Cu cateva zile in urma Iulia isi exprima dorinta de a bea un vin rosu bun, de casa, si curand dupa asta am inceput o conversatie despre posibilitatea unei cutii cu vin la Cluj Napoca.

In prima mea vizita in Romania (acum 7 ani… wow!) am avut sansa sa gust un vin rosu de casa simplu si bun. Gazda voia sa ma impresioneze si a refuzat sa imi dea sa beau apa… doar vin (era in jurul Craciunului) si astfel am ajuns si baut pentru prima data in viata. Dupa ce m-am mutat in Romania am fost dezamagit ce ceea ce am gasit in supermarket. Chiar daca exista o mare varietate de vinuri romanesti (da, local!) cele mai multe vinuri pe care le-am gustat au un gust neplacut provocat se pare de folosirea excesiva a sulfatilor.

De atunci incoace am gustat alte vinuri de casa simple si bune. Am gustat si alte vinuri mai elaborate, rosii su albe, tot facute de casa. Am gustat mai multe varietati de tuica, dar nu sunt un fan. Am facut acasa si m-am bucurat de propria visinata (tuica transformata in ceva bun), am gustat un vin foarte bun de coacaze negre… si stiu ca exista multe alte bunatati pe aici… facute local, de casa, delicioase. Stiu ca e posibil sa gasim bunatatile astea intreband prieteni ai prietenilor, poate trebuie sa umblam dupa ele sa le obtinem… sunt pe aici, imprejur, insa ia efort sa ajungem la ele.

Asta e momentul in care o cutie cu astfel de bunatati devine folositoare. Pot sa imi imaginez o cutie lunara cu cateva sticle de vin, tuica, visinata, afinata etc… alaturi de specialitati de sezon si un meniu de produse suplimantare pe care membrii le pot comanda.

Poate ca nu este un singur producator care poate face asta. Cred ca e nevoie de mai multi producatori care sa integreze propriile produse pentru a crea o cutie diversa, stabila si folositoare. E nevoie de colaborare. Colaborarea nu e ceva ce am vazut sa se intample aici intre producatori, inca, cu toate ca o incurajam de fiecare data cand avem sansa.

Exista si o altfel de colaborare, pe care o vad posibila, pe care o mentionez ocazional si pe care o vad potrivita pentru a incerca cutia cu vinuri. Este colaborarea bazata pe un organizator de cutie care colecteaza produse de la mai multi producatori, le integreaza intr-o cutie si livreaza direct la membri in oras.

Acest tip de organizare a cutiei mi-a venit in minte cand am descoperit cat de multi batrani sunt in satul nostru (si in alte multe sate), batrani care au propria gradina cu produse exelente si care sunt incapabili sa organizeze si sa livreze o cutie catre oras. Mi-am imaginat o persoana care sa fie bun organizator, care are masina cu care se colecteze produse de la acesti mici producatori care sa fie platiti cu un venit consistent si de incredere, organizator care sa integreze produsele respective intr-o cutie saptamanala. Asta inca nu s-a intamplat.

Este cineva interesat sa fie integrator pentru o cutie cu vin (pentru Cluj Napoca sau Bucuresti)? Daca esti o astfel de persoana sau daca stii pe cineva in acest sens, te rugam sa ne contactezi.

Daca esti interesat sa primesti o cutie cu vinuri, te rugam sa completezi formularul de mai jos si sa ne spui ce iti doresti in legatura cu asta.

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

Oras

Cluj-NapocaBucuresti

Mesaj

How about a wine box?

Some days ago Iulia expressed a wish for some red wine and soon after we were talking about the possibility of a wine box for Cluj.

During my first visit to Romania (7 years ago… wow!) I got to taste a simple and nice home made red wine. The host wanted to impress me and refused to give me water, only wine (it was around Christmas time) and so I also got drunk for the first time in my life. However after moving here I was disappointed by what I found in supermarkets. Even though there is a very large variety of Romanian wines (GO local!) most of the wines I tasted had an unpleasant after taste due to what seems to be an excess use of sulphates.

Since then I’ve tasted some other simple and nice home-made wines. I’ve tasted some more elaborate and very nice home made wines, red and white. I’ve tasted a variety of Tuica brews, but I’m not a fan. I’ve made and enjoyed my own home made Visinata (Tuica put to good use). I’ve tasted very nice black currant wine … and I know there is more stuff out there … home made, local, delicious. I know that it is possible to find these things by asking people who know people, some travelling may be required to get it … its out there … but it takes some effort to get your hands on it.

That’s where a box could be useful. I can imagine a monthly box that has a few bottles of wine in it with some seasonal specials and a menu of extras that members can order to meet their needs. However I am confident that there isn’t one producer out there who could provide this. I believe it would take an integration of numerous producers to create a box offering that recurring, stable and useful. It would take collaboration. Collaboration is not something that we’ve seen yet amongst producers (though we encourage ןא every chance we get).

There is, however, another kind of collaboration, which I have envisioned and occassionaly mentioned, and may be suitable for an experimental wine box. It is a collaboration based on an organizer who collectes produce from numerous producers, integrates the produce into a box servic and delivers boxes directly to members.

This organizer approach first came to me when I discovered how many elderly people there are in our village (and in my other villages) who grow relatively small gardens with excellent produce, who are incapable of organizing and delivering a box to the city. I imagined a person who was a good organizer, with a car who could collect produce from these small producers, provide them with a reliable and consistent income, and integrate their produce into a box service. That hasn’t happened yet.

Is there someone out there who is interested in being an integrator for a wine box (for either Cluj or Bucharest)? If you are such a person or know someone who could be such a person, please connect with us.

If you are interested in receiving a wine-box, please take a minute to fill out this form and let us know  about your wishes:

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

Oras

Cluj-NapocaBucuresti

Mesaj

 

Invitatie la consultare publica taraneasca: Dreptul la Suveranitate Alimentara

Dragi prieteni ai Cutiei Taranului,

 

Suntem cu totii invitati de prietenii nostri de la Eco Ruralis la evenimentul pentru Dreptul la Suveranitate Alimentară – Consultare Publică ţărănească, în data de 11 iunie 2016, începând cu ora 15:30 – 19:30, în Cluj Napoca la Sala TRANZIT.RO (strada Samuel Brassai, nr. 5).

Acest eveniment face parte dintr-o serie de consultări publice la nivel naţional, parte a procesului Nyeleni, care au ca scop mobilizarea ţăranilor, ţărăncilor şi susţinătorilor agriculturii ţărăneşti, pe tema suveranităţii alimentare. Aceste consultări au la bază nevoia de a crea o strategie pentru viitorul agriculturii şi alimentaţiei care să pună ţăranii şi ţărăncile în centrul deciziilor şi care să susţină agroecologia – agricultura ţărănească, drept modelul ideal de agricultură în România.

Programul este bazat pe problema drepturilor ţăranilor la resurse, structurat în 4 sesiuni, după cum urmează: a) Introducere. Suveranitatea Alimentară; b) Dreptul la Pământ, c) Dreptul la Seminţe, d) Dreptul la Piaţă.

Fiecare sesiune va fi prezentată de vorbitori – reprezentanţi ai societăţii civile ţărăneşti din România şi Europa – urmată de discuţii cu participanţii – ţărani, grădinari si membri ai societăţii civile din România.

Ronen Hirsch, unul dintre initiatorii proiectului Cutia Taranului va fi prezent la eveniment. Haideti sa fim impreuna in povestea agriculturii traditionale taranesti romanesti. Unii dintre producatorii Cutiei Taranului vor fi acolo, invitam si membrii cutiilor noastre din Cluj Napoca sa fie acolo.

Gasim detalii despre programul evenimentului aici.

Cand procuram mancarea ?

Atunci cand este disponibila! Acesta pare a fi un raspuns foarte evident, dar daca sunteti obisnuiti cu mentalitatea creata de super-marketuri, atunci raspunsul nu mai e atat de evident. Daca va faceti cumparaturile in super-marketuri, atunci ca, probabil, puteti sa cumparati cam orice va doriti, oricand va doriti (cu toate ca preturile pot varia si bine inteles calitatea nu se poate compara) …. si sunteti obisnuiti sa fie astfel.

Membrii Cutiei Taranului trec printr-o experienta diferita. Mancare este livrata doar atunci cand devine disponibila. Cand e vorba de legume, cutiile de primavara sunt usoare si pufoase pentru ca ele contin o gramada de frunze pentru salata, cutiile de vara devin mai grele atunci cand rosiile si ardei incep sa se coaca si chiar si mai grele in toamna cand cartofii si alte radacinoase preiau locul frunzelor. In ceea mai mare parte, acest ciclu este guvernat de natura si asigura, atunci cand e vorba de legume, o aprovizionare continua de legume proaspete pe o perioada de 6-8 luni (in Romania). Stim ca acest lucru nu este atat de evident pentru ca o mare parte din membri (fericiti!) ai Cutiei Taranului au fost surprinsi cand, spre sfarsitul toamnei trecute, livrarea cutiilor cu legume s-a terminat.

Oricum, exista si alte tipuri de cicluri in natura care sunt mai putin continue si mai concentrate. Astfel ca, in urma cu ceva timp, am lansat o cutie care contine carne de miel. Aceasta cutie este speciala pentru ca este disponibila doar o data pe an.

Aceasta cutie coincide cu sarbatorile de Pasti. Dar, si cel mai important pentru noi, coincide cu ritmul natural. Primavara e perioada anului in care mieii sunt fatati. Marea majoritate a detinatorilor de ferme de oi (in Romania), nu doresc sa isi extinda (potential sa isi dubleze) turma (marea majoritate au  disponibile resurse limitate pentru turma lor si trebuie sa o mentina intr-un mod cat mai potrivit). Tot primavara (prin mai) este perioada cand produsele lactate de oaie incep sa fie pregatite (laptele de oaie este disponibil doar dupa ce mieii sunt fatati si pe o perioada de doar cateva luni – maxim pana in septembrie) si daca mieii maturi sunt lasati langa mame, ei continua sa suga si atunci ramane foarte putin lapte (sau chiar deloc) pentru a produce branzeturi. Astfel, mieii trebuiesc taiati (sau vanduti) acum, in perioada aprilie-mai (perioada ce an de an coincide cu sarbatorile de Pasti).

Daca sunteti iubitori de carne de miel, atunci aceasta e perioada cand trebuie sa o procurati. Daca doriti sa va bucurati de carne de miel pe o perioada mai lunga (si nu doar de sarbatori) atunci puteti sa cumparati mai multa carne, sa o portionati, sa o puneti in congelator si sa o consumati atunci cand doriti. Carne proaspata, bio, sanatoasa de miel crescut doar cu lapte de oaie si iarba (in descrierea cutiei este mentionat faptul ca mieii sunt taiati in noaptea/dimineata precedenta livrarii – mai proaspat de atat nu se poate) este disponibila doar o data pe an, in aceasta perioada. Nu va mai fi disponibila pana la anul viitor.

Cicluri similare exista si cu carnea de porc. In sate, porcii sunt taiati pentru sezonul sarbatorilor de iarna. Oricum, sunt motive practice care preced o astfel de alegere. Pana in decembrie, porcii sunt suficient de maturi si de mari pentru a oferi o gramada de carne, iar vremea rece ofera conditii sigure de a procesa carne (care s-ar strica mult mai repede pe o vreme mai calda).

Chiar si in propria noastra mica gospodarie, unde  crestem rate lesesti (se numesc si rate mute) si gaini si teoretic am putea taia pasari oricand dorim (si cateodata facem acest lucru), congelatorul nostru este umplut doar in anumite perioade.  Dupa perioada de imperechere, vom taia cativa masculi (cocosi si ratoi) pastrand doar pe aceia pe care ii dorim de samanta pentru anul viitor. La inceput de iarna, micsoram cardul de pasari pentru a nu fi nevoiti sa hranim prea multe pasari pe perioada iernii (pastram doar mame bune si masculi sanatosi).

Deci va invitam sa ramaneti deschisi spre aceste cutii speciale. Mancarea adevarata si sanatoasa este disponibila doar cand natura ofera acest lucru, nu atunci cand dorim noi. Consumati mancare proaspata doar atunci cand este disponibila in mod natural si pastrati/conservati-o pentru atunci cand nu este oferita de natura.

Pofta buna.

Anulari in ultimul moment

E vara si in mod natural lumea obisnuieste sa se plimbe mai mult, sa mearga in concedii si acest lucru creeaza cateodata conflicte cu Cutia Taranului. Lumea face anulari in ultimul moment. Cateodata aceste anulari se fac in mod responsabil – familia de tarani este anuntata cu o saptamana inainte. Dar cateodata aceste anulari se fac in mod iresponsabil, in ultimul moment (cu o zi-doua sau chiar in ziua livrarii) sau cateodata membri cutiei nici macar nu anunta ca nu vor fi acasa pentru a primi cutia- familia ajunge in fata usii si realizeaza ca nimeni nu le va raspunde.

Este destul de clar pentru mine si sper ca si pentru altii, ca comportamentul iresponsabil este … ei bine, iresponsabil, de neiertat, nerespectos si nu ar trebui sa se intample. Acest lucru este simplu si evident. Oricum, subiectul despre anularile „responsabile” asi dori sa il abordez.

Cutia Taranului este despre o relatie reciproca si stabila intre tarani si membri. Si stabilitatea este ingredientul de baza. Este responsabilitatea familiei de tarani sa cultive, sa pregateasca si sa livreze produsele in mod regulat – acest lucru este evident pentru toata lumea. Dar ce facem in ceea ce priveste stabilitatea din partea membrilor? Daca aceasta relatie este una reciproca – ce ar trebui sa faca un membru care pleaca in concediu pentru o saptamana? Solutia cea mai simpla si evidenta este de a anula livrarea cutie pentru o saptamana sau doua. Dar exista o solutie si mai buna – una care sa aspire spre o relatie stabila si de incredere. De exemplu, daca plecati pentru o saptamana in vacanta ce ati spune sa oferiti acea cutie unui vecin, prieten sau rude?

Daca va faceti cumparaturile dintr-un supermarket atunci unul dintre luxurile evidente este ca puteti sa cumparati doar atunci cand aveti nevoie si doriti. Este evident ca aceasta lucru sa fie aplicata si Cutiei Taranului? Va putem spune ca familiile de tarani NU vand in piata pentru ca sa aiba suficiente produse de livrat TUTUROR membrilor inscrisi la cutia lor. Va putem spune ca prepararea unor produse cum ar fi painea de la Cutia Taranului Brutar incepe cu doua zile INAINTE de ziua livrarii – da creerea unei paini dureaza pana la 18 ore. Va reamintim ca fiecare cutie este pregatita in asa fel in care produsele sa fie proaspete. Cum puteti voi ca membri sa faceti ca aceasta relatie sa fie reciproca? Ar trebui sa faceti acest lucru? Nu avem un raspuns clar – dar credem ca aceasta intrebare ar trebui sa fie pusa si ca decizii constiente si responsabile sunt valoroase. Voi nu credeti acest lucru?

Daca aveti idei despre cum ati dori  sa procedati cu aceasta situatie in mod responsabil – ca membrul cutie – atunci va rugam sa ne lasati un comentariu. Va multumim!

 

Farmageddon

Farmageddon este un exemplu despre ce EI pot sa faca  … SI EI VIN CU ARME…. aceasta este ceea ce in mod „natural” vine impreuna cu „confortabilitatea” oferita de catre retelele de supermaketuri si celelalte afaceri(sti) agricole:

Inca o data sunt recunoscator ca Romania este „in urma” suficient de mult pentru a incerca de a se indeparta de astfel de aberatii grotesti.

Si in timp ce scriu aceste randuri am aflat ca intregul film este disponibil pentru vizionare:

Ei

Exista un aspect fascinant al Cutiei Taranului. Daca nu ati auzit despre acest lucru inca, Cutia Taranului este un tip de proiect de agricultura sustinuta de comunitate care face posibil pentru micii producatori/taranii locali sa isi vanda produsele direct la clientii din orase. In cele mai multe tari moderne, productia alimentara este in cea mai mare parte, controlata de mari afaceri(sti) agricole, chiar daca in fundal exista un numar mic de producatori mici/tarni care vand comunitatilor locale. La noi in tara, aproape jumatate din populatie sunt tarani care (o parte din ei ) inca mai cultiva pentru ei legume si o parte din ei inca mai (incearca) sa vanda in pietile agricole. Asta inseamna ca Cutia Taranului are un potential imens de atins …. teoretic facand posibil ca o jumatate din populatia Romaniei sa hraneasca cealalta jumatate. Acest gand ne emotioneaza de fiecare data.

Am fost avertizati de cateva ori (pana acum, de oameni carora le pasa) ca proiectul poate sa genereze cateva probleme serioase. Daca proiectul se extinde, asa cum speram, poate sa aiba cateva …. implicatii economice care vor atrage atentia. Ar putea determina o trecere de la pietele curente si retelele de supermarketuri, direct inapoi in mainile taranilor. Acest lucru ar putea agita multi dintre cei care detin/au investit in aceste (relativ noi) afaceri dominante . Deci am fost avertizati ca „ei” pot deveni …. defensivi si agresvi. Ei pot fi :

  • Retelele de supermarketuri, care au investit din greu in infrastructura lor peste tot in Romania, vor dori in mod natural sa isi protejeze investitiile facute.
  • Proprietarii pietelor agricole (acele spatii simple care intre timp s-au transformat in malluri agricole sau „lazi frigorifice” imense) care pretind de la tarani taxe imense pentru inchierierea  meselor
  • Sindicatele mafiei organizate (despre care stim foarte putin dar am auzit vorbindu-se de ei de cateva ori ) care presupunem ca au interesele lor proprii
  • Agentiile guvernamentale care pot deveni curioase in ceea ce priveste castigurile tot mai ridicate a familiilor de tarani cu care colaboram. Taranii sunt momentan inregistrati la primaria de care apartin ca mici producatori si sunt scutiti de platirea impozitelor pe venit (la urma urmelor nimeni nu se asteapta ca un taran sa aiba un venit suficient de mare ca sa justifice platirea taxelor si impozitelor)
  • Agentiile guvernamentale, care sunt obisnuite si se asteapta la metode traditionale de agricultura, s-ar putea simti amenintate de schimbare (intentiile noastre sunt de a schimba nu numai cum taranii isi castiga banii ci si cum acestia lucreaza pamantul si cultiva legumele)
  • Oficiali guvernamentali corupti – pur si simplu pentru ca coruptia este forta dominanta in guvernul Romaniei (atat cel national cat si cel local)

Prima noastra reactie la aceste amenintari potentiale este sa zambim. Cand Cutia Taranului va atinge un punct in care va atrage acest tip de atentie, atunci vom sti ca am facut ceva minunat. Este deasemenea uimitor sa fim martori la cum, dintr-o perspectiva sustenabila/ecologica, legea si ceea ce se afla inafara ei par sa se intalneasca prin opozitie.

Oricum exista si un oarecare disconfort. Cutia Taranului nu are nici o intentie rea fata de nimeni. Nu suntem impotriva supermarketurilor sau a pietelor agricole din orase (cu toate ca suntem impotriva lacomiei si a coruptiei). Si nimic din ceea ce facem nu este definit ca fiind opozitie, tot ceea ce facem este pentru cineva sau pentru ceva:

  • pentru tarani pe care dorim sa ii ajutam sa aiba parte de un trai decent si o viata mai buna
  • pentru stilul de viata taranesc care este pe moarte si pe care dorim sa il vedem ca isi revine si ca este reimprospatat
  • pentru cumparatorii oraseni care doresc sa aiba posibilitatea de a se bucura de mancare proaspata, sanatoasa si locala
  • pentru comunitati care vor deveni mai sanatoase, mai puternice si mai reziliente prin sprijin reciproc si auto nutrire
  • pentru Romania ca tara ca sa se reconecteze cu natura sa taraneasca si sa isi mentina abilitatea sa se nutreasca si sa se autosustina.

Oricine care nu simte ca este aliniat cu aceste viziuni nu se afla in conflict cu noi sau cu Cutia Taranului. Ei sunt in conflict cu comunitati si poate chiar cu Romania ca tara. Acest lucru ne ofera liniste. Toti cei care ni s-au alaturat pana acum la Cutia Taranului (tarani si membrii din orase) au facut acest lucru cu incredere, credinta si entuziasm. ACEST lucru este ceea ce face acest proiect sa fie o forta/intensitate de luat in seama.

Cutia Taranului are rezilienta proiectata in ea. Odata ce o relatie a fost stabilita intre un taran si membri oraseni a cutiei pe care o ofera – si inca o data exista mii de astfel de relatii in intreaga tara – nu va exista un loc central pe care cineva sa il poata inchide.  Cutia Taranului poate fi atacata, dar ecosistemul ca un intreg si comunitatile in intreaga Romanie vor avea o viata independenta.

Oricum sunt mai multe lucruri la care trebuie sa fim atenti. Presupunem ca Cutia Taranului va avea nevoie de o oarecare entitate legala. Si aceasta postare reprezinta pentru noi un prilej minunat pentru a cere ajutorul vostru ca sa putem face acest lucru in mod corespunzator. Daca sunteti  un avocat sau un contabil si va pasa despre acest subiect la fel de mult cum ne pasa si noua si puteti sa ne ajutati sa creem o pozitie formala sanatoasa si puternica pentru a complini acest ecosistem, va rugam sa ne contactati.