Articole

limba: RomanaEnglish

Cand procuram mancarea ?

Atunci cand este disponibila! Acesta pare a fi un raspuns foarte evident, dar daca sunteti obisnuiti cu mentalitatea creata de super-marketuri, atunci raspunsul nu mai e atat de evident. Daca va faceti cumparaturile in super-marketuri, atunci ca, probabil, puteti sa cumparati cam orice va doriti, oricand va doriti (cu toate ca preturile pot varia si bine inteles calitatea nu se poate compara) …. si sunteti obisnuiti sa fie astfel.

Membrii Cutiei Taranului trec printr-o experienta diferita. Mancare este livrata doar atunci cand devine disponibila. Cand e vorba de legume, cutiile de primavara sunt usoare si pufoase pentru ca ele contin o gramada de frunze pentru salata, cutiile de vara devin mai grele atunci cand rosiile si ardei incep sa se coaca si chiar si mai grele in toamna cand cartofii si alte radacinoase preiau locul frunzelor. In ceea mai mare parte, acest ciclu este guvernat de natura si asigura, atunci cand e vorba de legume, o aprovizionare continua de legume proaspete pe o perioada de 6-8 luni (in Romania). Stim ca acest lucru nu este atat de evident pentru ca o mare parte din membri (fericiti!) ai Cutiei Taranului au fost surprinsi cand, spre sfarsitul toamnei trecute, livrarea cutiilor cu legume s-a terminat.

Oricum, exista si alte tipuri de cicluri in natura care sunt mai putin continue si mai concentrate. Astfel ca, in urma cu ceva timp, am lansat o cutie care contine carne de miel. Aceasta cutie este speciala pentru ca este disponibila doar o data pe an.

Aceasta cutie coincide cu sarbatorile de Pasti. Dar, si cel mai important pentru noi, coincide cu ritmul natural. Primavara e perioada anului in care mieii sunt fatati. Marea majoritate a detinatorilor de ferme de oi (in Romania), nu doresc sa isi extinda (potential sa isi dubleze) turma (marea majoritate au  disponibile resurse limitate pentru turma lor si trebuie sa o mentina intr-un mod cat mai potrivit). Tot primavara (prin mai) este perioada cand produsele lactate de oaie incep sa fie pregatite (laptele de oaie este disponibil doar dupa ce mieii sunt fatati si pe o perioada de doar cateva luni – maxim pana in septembrie) si daca mieii maturi sunt lasati langa mame, ei continua sa suga si atunci ramane foarte putin lapte (sau chiar deloc) pentru a produce branzeturi. Astfel, mieii trebuiesc taiati (sau vanduti) acum, in perioada aprilie-mai (perioada ce an de an coincide cu sarbatorile de Pasti).

Daca sunteti iubitori de carne de miel, atunci aceasta e perioada cand trebuie sa o procurati. Daca doriti sa va bucurati de carne de miel pe o perioada mai lunga (si nu doar de sarbatori) atunci puteti sa cumparati mai multa carne, sa o portionati, sa o puneti in congelator si sa o consumati atunci cand doriti. Carne proaspata, bio, sanatoasa de miel crescut doar cu lapte de oaie si iarba (in descrierea cutiei este mentionat faptul ca mieii sunt taiati in noaptea/dimineata precedenta livrarii – mai proaspat de atat nu se poate) este disponibila doar o data pe an, in aceasta perioada. Nu va mai fi disponibila pana la anul viitor.

Cicluri similare exista si cu carnea de porc. In sate, porcii sunt taiati pentru sezonul sarbatorilor de iarna. Oricum, sunt motive practice care preced o astfel de alegere. Pana in decembrie, porcii sunt suficient de maturi si de mari pentru a oferi o gramada de carne, iar vremea rece ofera conditii sigure de a procesa carne (care s-ar strica mult mai repede pe o vreme mai calda).

Chiar si in propria noastra mica gospodarie, unde  crestem rate lesesti (se numesc si rate mute) si gaini si teoretic am putea taia pasari oricand dorim (si cateodata facem acest lucru), congelatorul nostru este umplut doar in anumite perioade.  Dupa perioada de imperechere, vom taia cativa masculi (cocosi si ratoi) pastrand doar pe aceia pe care ii dorim de samanta pentru anul viitor. La inceput de iarna, micsoram cardul de pasari pentru a nu fi nevoiti sa hranim prea multe pasari pe perioada iernii (pastram doar mame bune si masculi sanatosi).

Deci va invitam sa ramaneti deschisi spre aceste cutii speciale. Mancarea adevarata si sanatoasa este disponibila doar cand natura ofera acest lucru, nu atunci cand dorim noi. Consumati mancare proaspata doar atunci cand este disponibila in mod natural si pastrati/conservati-o pentru atunci cand nu este oferita de natura.

Pofta buna.

Anulari in ultimul moment

E vara si in mod natural lumea obisnuieste sa se plimbe mai mult, sa mearga in concedii si acest lucru creeaza cateodata conflicte cu Cutia Taranului. Lumea face anulari in ultimul moment. Cateodata aceste anulari se fac in mod responsabil – familia de tarani este anuntata cu o saptamana inainte. Dar cateodata aceste anulari se fac in mod iresponsabil, in ultimul moment (cu o zi-doua sau chiar in ziua livrarii) sau cateodata membri cutiei nici macar nu anunta ca nu vor fi acasa pentru a primi cutia- familia ajunge in fata usii si realizeaza ca nimeni nu le va raspunde.

Este destul de clar pentru mine si sper ca si pentru altii, ca comportamentul iresponsabil este … ei bine, iresponsabil, de neiertat, nerespectos si nu ar trebui sa se intample. Acest lucru este simplu si evident. Oricum, subiectul despre anularile „responsabile” asi dori sa il abordez.

Cutia Taranului este despre o relatie reciproca si stabila intre tarani si membri. Si stabilitatea este ingredientul de baza. Este responsabilitatea familiei de tarani sa cultive, sa pregateasca si sa livreze produsele in mod regulat – acest lucru este evident pentru toata lumea. Dar ce facem in ceea ce priveste stabilitatea din partea membrilor? Daca aceasta relatie este una reciproca – ce ar trebui sa faca un membru care pleaca in concediu pentru o saptamana? Solutia cea mai simpla si evidenta este de a anula livrarea cutie pentru o saptamana sau doua. Dar exista o solutie si mai buna – una care sa aspire spre o relatie stabila si de incredere. De exemplu, daca plecati pentru o saptamana in vacanta ce ati spune sa oferiti acea cutie unui vecin, prieten sau rude?

Daca va faceti cumparaturile dintr-un supermarket atunci unul dintre luxurile evidente este ca puteti sa cumparati doar atunci cand aveti nevoie si doriti. Este evident ca aceasta lucru sa fie aplicata si Cutiei Taranului? Va putem spune ca familiile de tarani NU vand in piata pentru ca sa aiba suficiente produse de livrat TUTUROR membrilor inscrisi la cutia lor. Va putem spune ca prepararea unor produse cum ar fi painea de la Cutia Taranului Brutar incepe cu doua zile INAINTE de ziua livrarii – da creerea unei paini dureaza pana la 18 ore. Va reamintim ca fiecare cutie este pregatita in asa fel in care produsele sa fie proaspete. Cum puteti voi ca membri sa faceti ca aceasta relatie sa fie reciproca? Ar trebui sa faceti acest lucru? Nu avem un raspuns clar – dar credem ca aceasta intrebare ar trebui sa fie pusa si ca decizii constiente si responsabile sunt valoroase. Voi nu credeti acest lucru?

Daca aveti idei despre cum ati dori  sa procedati cu aceasta situatie in mod responsabil – ca membrul cutie – atunci va rugam sa ne lasati un comentariu. Va multumim!

 

Farmageddon

Farmageddon este un exemplu despre ce EI pot sa faca  … SI EI VIN CU ARME…. aceasta este ceea ce in mod „natural” vine impreuna cu „confortabilitatea” oferita de catre retelele de supermaketuri si celelalte afaceri(sti) agricole:

Inca o data sunt recunoscator ca Romania este „in urma” suficient de mult pentru a incerca de a se indeparta de astfel de aberatii grotesti.

Si in timp ce scriu aceste randuri am aflat ca intregul film este disponibil pentru vizionare:

Ei

Exista un aspect fascinant al Cutiei Taranului. Daca nu ati auzit despre acest lucru inca, Cutia Taranului este un tip de proiect de agricultura sustinuta de comunitate care face posibil pentru micii producatori/taranii locali sa isi vanda produsele direct la clientii din orase. In cele mai multe tari moderne, productia alimentara este in cea mai mare parte, controlata de mari afaceri(sti) agricole, chiar daca in fundal exista un numar mic de producatori mici/tarni care vand comunitatilor locale. La noi in tara, aproape jumatate din populatie sunt tarani care (o parte din ei ) inca mai cultiva pentru ei legume si o parte din ei inca mai (incearca) sa vanda in pietile agricole. Asta inseamna ca Cutia Taranului are un potential imens de atins …. teoretic facand posibil ca o jumatate din populatia Romaniei sa hraneasca cealalta jumatate. Acest gand ne emotioneaza de fiecare data.

Am fost avertizati de cateva ori (pana acum, de oameni carora le pasa) ca proiectul poate sa genereze cateva probleme serioase. Daca proiectul se extinde, asa cum speram, poate sa aiba cateva …. implicatii economice care vor atrage atentia. Ar putea determina o trecere de la pietele curente si retelele de supermarketuri, direct inapoi in mainile taranilor. Acest lucru ar putea agita multi dintre cei care detin/au investit in aceste (relativ noi) afaceri dominante . Deci am fost avertizati ca „ei” pot deveni …. defensivi si agresvi. Ei pot fi :

  • Retelele de supermarketuri, care au investit din greu in infrastructura lor peste tot in Romania, vor dori in mod natural sa isi protejeze investitiile facute.
  • Proprietarii pietelor agricole (acele spatii simple care intre timp s-au transformat in malluri agricole sau „lazi frigorifice” imense) care pretind de la tarani taxe imense pentru inchierierea  meselor
  • Sindicatele mafiei organizate (despre care stim foarte putin dar am auzit vorbindu-se de ei de cateva ori ) care presupunem ca au interesele lor proprii
  • Agentiile guvernamentale care pot deveni curioase in ceea ce priveste castigurile tot mai ridicate a familiilor de tarani cu care colaboram. Taranii sunt momentan inregistrati la primaria de care apartin ca mici producatori si sunt scutiti de platirea impozitelor pe venit (la urma urmelor nimeni nu se asteapta ca un taran sa aiba un venit suficient de mare ca sa justifice platirea taxelor si impozitelor)
  • Agentiile guvernamentale, care sunt obisnuite si se asteapta la metode traditionale de agricultura, s-ar putea simti amenintate de schimbare (intentiile noastre sunt de a schimba nu numai cum taranii isi castiga banii ci si cum acestia lucreaza pamantul si cultiva legumele)
  • Oficiali guvernamentali corupti – pur si simplu pentru ca coruptia este forta dominanta in guvernul Romaniei (atat cel national cat si cel local)

Prima noastra reactie la aceste amenintari potentiale este sa zambim. Cand Cutia Taranului va atinge un punct in care va atrage acest tip de atentie, atunci vom sti ca am facut ceva minunat. Este deasemenea uimitor sa fim martori la cum, dintr-o perspectiva sustenabila/ecologica, legea si ceea ce se afla inafara ei par sa se intalneasca prin opozitie.

Oricum exista si un oarecare disconfort. Cutia Taranului nu are nici o intentie rea fata de nimeni. Nu suntem impotriva supermarketurilor sau a pietelor agricole din orase (cu toate ca suntem impotriva lacomiei si a coruptiei). Si nimic din ceea ce facem nu este definit ca fiind opozitie, tot ceea ce facem este pentru cineva sau pentru ceva:

  • pentru tarani pe care dorim sa ii ajutam sa aiba parte de un trai decent si o viata mai buna
  • pentru stilul de viata taranesc care este pe moarte si pe care dorim sa il vedem ca isi revine si ca este reimprospatat
  • pentru cumparatorii oraseni care doresc sa aiba posibilitatea de a se bucura de mancare proaspata, sanatoasa si locala
  • pentru comunitati care vor deveni mai sanatoase, mai puternice si mai reziliente prin sprijin reciproc si auto nutrire
  • pentru Romania ca tara ca sa se reconecteze cu natura sa taraneasca si sa isi mentina abilitatea sa se nutreasca si sa se autosustina.

Oricine care nu simte ca este aliniat cu aceste viziuni nu se afla in conflict cu noi sau cu Cutia Taranului. Ei sunt in conflict cu comunitati si poate chiar cu Romania ca tara. Acest lucru ne ofera liniste. Toti cei care ni s-au alaturat pana acum la Cutia Taranului (tarani si membrii din orase) au facut acest lucru cu incredere, credinta si entuziasm. ACEST lucru este ceea ce face acest proiect sa fie o forta/intensitate de luat in seama.

Cutia Taranului are rezilienta proiectata in ea. Odata ce o relatie a fost stabilita intre un taran si membri oraseni a cutiei pe care o ofera – si inca o data exista mii de astfel de relatii in intreaga tara – nu va exista un loc central pe care cineva sa il poata inchide.  Cutia Taranului poate fi atacata, dar ecosistemul ca un intreg si comunitatile in intreaga Romanie vor avea o viata independenta.

Oricum sunt mai multe lucruri la care trebuie sa fim atenti. Presupunem ca Cutia Taranului va avea nevoie de o oarecare entitate legala. Si aceasta postare reprezinta pentru noi un prilej minunat pentru a cere ajutorul vostru ca sa putem face acest lucru in mod corespunzator. Daca sunteti  un avocat sau un contabil si va pasa despre acest subiect la fel de mult cum ne pasa si noua si puteti sa ne ajutati sa creem o pozitie formala sanatoasa si puternica pentru a complini acest ecosistem, va rugam sa ne contactati.

 

Noutati de la Ildi si Levente – incepem livrarile

Dragi membri,

Atentie!!! Va rugam sa ne dati un reply la emailul pe care vi l-am trimis (cutia@bhudeva.org) care sa confirme ca ati primit emailul si ca nu au intervenit schimbari. Va multumim pentru intelegere.

Suntem foarte fericiti si emotionati sa traim aceste momente alaturi de dumneavoastra. Ne-ati luat prin surpindere cu valul de feedbackurile minunate de la inceput – si ne doream nespus de mult sa putem incepe aceasta livrare cat mai repede. Dar Mama Natura a avut alte planuri asa ca doar acum, dupa o lunga intarziere datorata vremii (si dorintei familiei Haidu de a va oferi o cutie cat mai plina ) va anuntam ca de saptamana viitoare, in zilele de marti (17 iulie) si joi (19 iulie)  familia Haidu vor incepe livrarile.

Pentru ca livrarea sa se faca in cel mai eficient si practic mod cu putinta am ales ca:

  • in zilele de marti livrarile se vor face in cartierele Marasti, Gheorgheni, Andrei, Muresan, Buna Ziua, Zorilor, Manastur si Faget
  • in zilele de joi livrarile se vor face in cartierele Centru, Gruia, Dambul Rotund, Grigorescu si Floresti

Livrarile vor incepe la ora 13.00 – va rugam sa fiti ingaduitori pentru inceput – nu va putem oferi o ora exacta, dar dupa  primele doua-trei livrari deja se va cunoaste mai bine intinerariul si ora la care veti primi cutia.

Va multumim din suflet ca sunteti alaturi de noi, ca ne-ati oferit rabdare si incredere din abundenta. Acum, cu bucurie, dorim noi sa va oferim dumneavoastra si impreuna sa cladim o relatie sanatoasa si de durata.

Numai bine

Andreea Luncasu – organizator Cutia Taranului

Mancarea nu este ieftina

Una dintre cele mai mari provocari cu care agricultura buna si sustenabila se confrunta o reprezinta preturile pietii. Ideea generala atat a producatorilor cat si a cumparatorilor pare a fi ca mancarea este sau ar trebui sa fie ieftina. Ideea generala este gresita.

Satisfacerea foamei

Cand inca traiam in Israel nu ne puteam permite sa cumparam produse bio, dar ne straduiam sa cumparam si sa mancam paine integrala cat mai sanatoasa din punct de vedere nutritional. O astfel de paine costa de 3-4 ori mai mult decat painea alba standard. Acest lucru continua de multi ani, pana cand, intr-o zi, am uitat sa cumparam din oras painea noastra buna si am fost nevoiti sa cumparam paine alba standard din magazinul din satul in care traiam. Am simtit ca mancam ceva fara nici o valoare (nici macar calorica). A trebuit sa mancam de 2-3 ori mai multa paine doar ca sa ne saturam. Deci pretul real al acestei paini „ieftine” a fost de fapt de 2-3 ori mai mare decat pretul afisat pe eticheta.

Valoarea nutritionala

Aceeasi paine ieftina avea o valoare nutritionala foarte saraca. In cel mai bun caz am fi putut primi doar mai multe calorii daca am fi mancat mai mult, dar indiferent cat am fi mancat…. nu am fi putut consuma ceea ce nu exista in aceasta paine. Exista multe elemente nutritionale de care organismul nostru are nevoie si pe care se asteapta sa le gaseasca in alimente. Daca aceste elemente nu sunt gasite in ceea ce mancam, noi nu vom oferi organismului nostru ceea ce el are nevoie. De aici unul dintre urmatoarele trei lucruri (sau toate trei impreuna) se pot intampla :

  1. Traim cu o nutritie deficienta … si acest lucru conduce spre probleme de sanatate care vin cu un pret greu de platit (material si pe urma inca si mai mult)
  2. Ne bazam pe suplimente alimentare care sunt foarte scumpe (si nu neaparat „sanatoase” ) pentru un consum regulat
  3. Mancam prea mult …. organismul va continua sa caute ceea ce are nevoie si de aceea vom simti o foame si mai mare si mai deasa … si astfel ne ingrasam chiar pana la obezitate …. si acest lucru ne conduce din nou spre probleme de sanatate care vin cu un pret greu de platit.

Deci cat de ieftina este mancarea aceea ieftina?

Si totusi , nici macar aceste lucruri nu reprezinta intreaga poveste.

Subventiile

In marea majoritate a tarilor vestice/industrializate, produsele alimentare sunt „protejate” si reglementate de catre subventii. Pot fi diverse motivatii pentru subventii, dar rezultatul final este ca fondurile controlate de catre guvern ajung la producatori. Daca, de exemplu, productia de oua in tara voastra este subventionata, asta inseamna ca pe langa profitul castigat din vanzarea oualelor, un producator primeste o plata suplimentara de la guvern. „De la guvern” inseamna de fapt „din banii platiti ca diferite taxe” si acest lucru inseamna din nou „tu”.

Deci atunci cand, de exemplu, cumparati  un ou, pe langa ceea ce platiti in magazin pentru acel ou, ati mai platit deja o suma suplimentara de bani prin subventii. Cat e de mare aceasta suna? Nu stiu … dar poate fi o suma substantiala. Multi fermieri se bazeaza pe acest subventii (mai degraba decat pe profit).

Acum tineti cont de faptul ca subventiile sunt doar o forma de manipulare a pietii. Ele sunt o simpla manipulare pentru ca ele alocheaza resurse in mod direct pentru un scop specific. Dar ce se intampla cu interventiile indirecte? Ce efecte  au acordurile comerciale intre tari asupra preturilor alimentelor? Ce efecte au acordurile comerciale intre corporatii internationale  asupra preturilor alimentelor? Ce efecte au acordurile comerciale intre tari si corporatii asupra preturilor alimentelor? Si pentru Romania …. ce efecte are coruptia asupra preturilor alimentelor?

Mancarea nu este ieftina. Punct.

Ideea e ca orice platesti pentru mancare intr-un magazin nu reflecta adevaratul pret al mancarii. Mancarea este mult mai scumpa de produs si livrat decat dorim sa credem. Este foarte usor de condamnat marile corporatii si guvernele corupte, dar noi toti am lucrat impreuna pentru  a crea aceasta situatie. Suntem convinsi ca industrializarea si comercializare ar putea fi un lucru bun – ne place ideea de a avea disponibil la preturi mici orice ne dorim sa mancam si oricand dorim sa mancam. Guvernele, in cel mai bun caz, ne reprezinta pe noi si dorintele noastre. Companiile mari doar cauta pietele potentiale si incearca sa profite de pe urma lor. Noi toti am lucrat impreuna pentru a crea realitatea alimentara in care traim azi … si pentru o perioada a parut a fi „dragut”.

Si totusi nu a functionat, asa-i? Preturile alimentelor sunt intr-o continua crestere. Si, ca sa fim fideli viselor noastre, am continuat sa cerem si mai mult …. mancarea a devenit si mai industrializata, procesata eficient …. si …. mai putin gustoasa si nutritiva … si cateodata chiar nesanatoasa ( in unele feluri chiar otravitoare). Si preturile alimentelor continua sa creasca … peste tot in lume. Am ajuns in situatia in care platim mai mult si primim mai putin. Acesta este un rezultat direct al nostru tuturor, impreuna, al faptului ca ne-am urmarit visul de a avea mancare ieftina. Poate e momentul sa incepem sa visam despre ceva mai bun?

Visand despre ceva nou nu este un lucru usor de facut. Necesita sacrificiu personal si schimbari. Noi toti trebuie sa ne re-examinam valorile noastre:

  • Preferam sa mancam alimente ieftine sau mancare sanatoasa?
  • Preferam o alimentatie saraca tot anul sau alimente sanatoase atunci cand sunt disponibile in mod natural?
  • Preferam ca altii sa prepare si sa pre-proceseze alimentele pe care le mancam sau sa ne oferim timpul de a le prepara noi insasi cu dragoste si in mod constient?
  • Preferam un meniu global de alimente care vin din toata lumea sau un meniu care se bazeaza pe ce este cultivat local?
  • Preferam sa sprijinim productia alimentara industriala (marile coorporatii) sau micii producatori locali (de fapt vecinii nostri)?
  • Preferam alimente „bio” care au fost aduse de la distante lungi sau alimente locale, traditionale care cresc in apropiere?
  • Vrem sa fim dependenti de corporatiile internationale in ceea ce priveste aprovizionarea cu alimente sau dorim sa fim o comunitate auto-suficienta?
  • Ce e mai important pentru noi: masini rapide, mobila extravaganta, dispozitivile electronice la moda sau mancarea?

Noi am visat si ne-am creat realitatea alimentara curenta. Putem continua sa visam si sa ne creem o realitate mai buna.

Dragi membri ai Cutiei Taranului

Ne apropiem de un moment emotionant. Ne pregatim sa va trimitem anuntul cum ca primele cutii incep sa fie livrate. Pana acum ati fost doar  niste persoane anonime care au completat un formular pe un site … acest lucru urmeaza sa se schimbe 🙂

Ati observat ca ne adresam  voua cu „Membri” si nu cu „Clienti”?  Clientii doar platesc pentru un serviciu sau un produs. Cutia Taranului este un produs, un serviciu si mai mult. Este vorba despre o relatie sanatoasa si colaborativa intre tarani si …. ei bine… voi. Relatia implica un efort constient de la ambele parti. Am vorbit cu familiile de tarani despre partea lor. Despre cresterea si pregatirea responsabila a mancarii, ambalarea eficienta si livrarea fiabila, despre a invata sa aprecieze calitatile minunate ale acestei noi relatii cu … ei bine …. voi 🙂 Partea voastra in aceasta relatie are un potentialul mult mai mare decat a face schimbul intre niste bani si o cutie cu mancare (cu toate ca suntem foarte constienti de importanta celor doi factori :)).

Pentru a va impartasi ce ati mai putea face pentru a crea o relatie sanatoasa, simtim nevoia sa va povestim putin despre ce am invatat noi despre familiile de tarani care vor aparea la usa voastra. Acestia sunt oameni buni care, in cea mai mare parte, fac ceea ce fac cu drag. Ei muncesc din greu (cateodata mult prea mult). Cu toate aceastea au fost incoltiti intr-o situatie dificila care ii obliga sa isi vanda produsele in cadrul unor constrangeri care fac sa fie foarte dificil pentru ei sa aiba parte de un castig decent minim … in ciuda muncii grele facuta cu drag. Ca  rezultat, ei se simt neapreciati si incoltiti. Fiind incoltiti ii face sa fie indoielnici, neincrezatori si tematori.

Marea majoritate a taranilor au ajuns la noi deoarece au auzit de Cutia Taranului de la altii … si cu toate astea sunt nesiguri. Ei incearca sa inteleaga ce nu le spunem sau chiar le ascundem. Trebuie sa semneze un contract care sa ii prinda in vreo capcana intr-un fel sau altul? (nu, ca si voi preferam o relatie bazata pe incredere si respect reciproc). Chiar si atunci cand au primit lista cu primii membri inscrisi erau nesiguri si neincrezatori. Chiar si dupa ce au vorbit cu voi si au gasit voci incurajatoare, au continuat sa fie neincrezatori. Le-a fost si continua sa le fie teama ca vor pierde „clienti” daca pretul este prea mare sau daca continutul cutiei este fix (lucru pe care noi l-am cerut sa il creeze pentru a pastra lucrurile simple si practice pentru ei) in loc sa se „acomodeze” cu cerintele fiecarui client.

Chiar si acum, cand ei se pregatesc sa va aduca produsele lor, voi care le-ati aratat ca chiar va pasa, le este teama ca pot face ceva si sa va piarda ca client. Si le este teama pentru ca au motive sa le fie. De-a lungul anilor ei au pierdut tot mai multi clienti si a inceput sa le fie din ce in ce mai greu sa aiba parte de un castig material care sa ii ajute sa isi traiasca viata intr-un mod decent. Ei vin dintr-o lume plina de neincredere si de cele mai multe ori plina de abuzuri diferite, iar noi ii invitam sa intre intr-o lume de incredere si apreciere. Le este teama pentru ca pentru ei, Cutia Taranului este o schimbare provocatoare atat mentala cat si culturala. Este un pas foarte mare pentru ei de facut.

Ceea ce in cele din urma a reusit sa le deschida sufletul nu am fost noi, ci voi. Atunci cand ati completat un formular online a fost un act de bunatate si incredere pura din partea voastra. Cand l-ati raspuns la telefon cu  entuziasm, le-ati oferit incurajare si sprijin. Ceea ce ramane pentru voi de facut este … sa continuati sa faceti ce ati facut pana acum. Imbratisati-i. Aratati-le ca va pasa si ca le apreciati eforturile. Cand va fac fericiti, spuneti-le acest lucru. Daca e ceva ce nu va place, spuneti-le si asta … impartasiti-le gandurile si sentimentele cu aceeasi grija incurajatoare ca si  atunci cand sunteti fericiti si multumiti.

Va rugam sa fiti responsabili si corecti in relatia voastra cu aceste familii. Creerea si mentinerea unei noi relatii sanatoase si speram ca de lunga durata, va necesita un efort constient si atent din partea tuturor. Daca, in orice moment, gasiti dificil sa continuati sa faceti acest efort, va rugam sa ne contactati, astfel incat sa incercam sa va ajutam.

In inimile si mintile noastre (Andreea si Ronen – organizatorii Cutiei Taranului) voi si familiile de tarani faceti o diferenta. Cutia Taranului este mult mai mult decat a cultiva si a consuma alimente. Credem ca bunavointa si credinta voastra unul fata de  celalalt demonsteaza ca Romania este deja un loc mai bun decat multi oameni cred, si fac aceasta tara sa fie un loc si mai puternic, rezisten si sanatos in care putem trai. Suntem uimiti si inspirati de voi. Va multumim!

Va dorim o mancare delicioasa si o transformare plina de inspiratie 🙂

 

Cutia taranului brutar in Deva

Cu toate ca la suprafata s-a lasat o liniste relativa asupra acestui proiect, noi continuam sa ne facem treaba si sa cautam noi colaboratori. Si un nou colaborator a sosit de unde ne asteptam cel mai putin 🙂

M-am bucurat nespus sa primesc emailul de la Iulian si Luminita Dutu.  Urmaream blogul lor Turtita fermecata de cateva luni si fantezam la produsele, care arata si suna atat de bine.  Suntem foarte mandri ca au ales sa ne contacteze si sa colaboreze cu noi.

Deci, de la familia Dutu,  am primit Cutia Taranului Brutar. Momentan sunt disponibile 20 de cutii saptamanale pentru orasul Deva, judetul Hunedoara, cutii care vin in doua marimi: cutia mare pentru o familie de 3-4 persoane si cutia mica pentru o familie de 2-3 persoane. Livrarea va incepe pe 21 mai, dar unele produse suplimentare vor fi gata, in functie de perioada de coacere a fructelor – deci vom avea parte de ele doar de pe la sfarsitul verii, inceputul toamnei.

Va invitam cu drag sa cititi mai multe detalii despre familia Dutu si va asteptam pe cei din Deva sa va inscrieti la Cutia Taranului Brutar.

Pamant de tarani

Scriu aceste randuri din sufrageria parintilor mei in Israel, dupa ce am vazut-o pe Andreea intr-un reportaj live pe TransilvaniaLive, vorbind despre Cutia Taranului.

De cand am lansat Cutia Taranului  am fost invaluiti de valuri de bunatate. Toate cele 60 de cutii oferite de Ildi&Levente au gasit un camin cu familiile din Cluj Napoca; prieteni dragi au scris despre proiect din perspectiva lor personala si unica si ne-au ajutat sa raspandim vestea (multumim Sam, Nora si Gina); s-a scris in presa locala si s-a vorbit despre noi pe un postul TV local; am fost contactati de oameni din intreaga Romanie, intreband daca sunt cutii disponibile si in orasele lor; am fost contactati de alti tarani si incetul cu incetul ii ajutam sa pregateasca cutii suplimentare (speram ca pentru Cluj Napoca vom anunta in urmatoarele zile inca 40 de cutii, de la alte doua familii vecine; Ildi si Levente au descoperit un grup de clienti o noua familie plina de caldura printre vecinii lor clujeni; am descoperit ca oamenii din aceasta tara, tara care sunt privita de sus de cei dinafara (sau cu rusine de cei de aici), sunt capabili sa demonstreze calitati ca incredere, credinta si sprijin care ne-au atins inima si ne-au emotionat pana la lacrimi …. si am putea continua astfel mult timp .

Oricum, exista un anumit feedback care a aparut de cateva ori si ne-a surprins si cred ca merita sa fie adresat. Sunt oameni pentru care cuvantul „taran” are o conotatie negativa … pentru ei „taran” este un cuvant jicnitor iar oamenii numiti „tarani” sunt aceeaia care duc o viata simpla, primitiva si saraca, fara prea multa inteligenta. Ca rezultat, cand vorbim despre „taranii care va aduc produse proaspete direct la tine acasa”, acesti oameni ne percep ca si cum am trata acesti oameni cu un aer superior … ca si cum noi, strainii care ne jucam de-a  „casuta mica in preeria romaneasca” , ne folosim de saracia taranilor.

Cuvantul „taran” nu inseamna „om simplu, primitiv care traieste o viata ponosita intr-o casa si mai ponosita, cultivandu-si propria mancare”. Cuvantul vine de la țărână=pamant, deci inseamna omul pamantului. De abia asteptam sa ne castigam numele de „om al pamantului” si nu avem decat respect si veneratie pentru oamenii care sunt „ai pamantului”.

Romania este efectiv pamantul taranilor. Nu este o opinie si nici o descriere romantica …. este o realitate. Practic jumatate din populatia Romaniei  sunt tarani. Nu este pamantul oraselor senzationale (este un pamant unde orasele sunt niste creaturi functionale ale unei necesitati ce se bazeaza si este intretinuta de tarani). Nu este un pamant al industriilor (cu toate ca odata Romania a fost cea mai mare in productia de canepa si a produsele textile din canepa).  Romania este un pamant de tarani. Atat de mult incat am impresia ca atunci cand fortele industriale au maturat planeta in secolul trecut, ceva din esenta calitatii a Romaniei (natura sa? ) a rezistat. Chiar si acum cand este sub atacul neincetat al puterilor financare straine, in felul lui, acest pamant rezista schimbarii (cu toate ca nu credem ca v-a reusi sa mai reziste prea mult).

Poate ca datorita acestui fapt, din multe puncte de vedere, Romania este o tara „inapoiata” –  in care parcarea din targurile de la tara este plina cu carute si cai si nu de masini? Poate ca datorita acestui fapt, masinile Dacia care sunt ridiculizate de cei din vest, dar sunt perfecte pentru pamantul de tarani – masini simple, ieftine, de durata (nu ne vine sa credem cand vedem destul de multe Dacii de prin anii 80 inca circuland pe soselele Romaniei) si foarte usor de reparat pentru mecanicii de la tara (calitati care aproape ca s-au pierdut atunci cand Dacia a devenit prea ambitioasa si a dorit sa intre si in pietele europene). Poate din cauza aceasta populatia Romaniei este in declin – ca si cum ar prefera sa dispara decat sa isi tradeze propria natura?

Dupa interviul Andreei, a aparut stirea despre cei 40 000 de euro finantati de EU, bani care intentioneaza cica sa sprijine agricultura locala. Am fost amuzat (si usor ofensat) cand ei au folosit imagini luate pentru Cutia Taranului (la noi si la Ildi si Levente acasa) pentru a ilustra punctul lor de vedere. In acea stire doua persoane au fost interviate, doi reprezentanti care lucreaza in agentiile guvernamentale care au sarcina cu distributia fondurilor europene pentru fermieri si tarani. Amandoi purtau costum si cravata si aratau, pentru mine, ca niste extraterestri pe pamantul taranilor. Atunci, in ei,  am putut simti lipsa lor de interes si atitudinea plina de superioritate pentru „taranii saraci si simpli care ar trebui sa fie recunoscatori pentru fondurile europene care vin sa ii salveze”.

Si pe urma …. 🙂 a mai fost inca un interviu in engleza cu doi invitati din Marea Britanie. Acestia laudau Transilvania si mancarea de aici, si au vorbit despre food-turism si tot felul de alte lucruri – sunt indragostiti de acest loc si doresc sa ofere sprijinul lor si sa il promoveze. A fost un interviu foarte pozitiv. Una dintre ultimile intrebari adresate celor doi a fost ceva de genul ” care ar fi recomandarile dvs pentru noi?” . Raspundul a fost simplu si direct „sprijiniti producatorii locali”. Sunt perfect de acord 🙂

De asemenea sunt fericit si mandru ca am putut sa ne stabilim viata la tara si sa creem Cutia Taranului fara fonduri europene sau alte fonduri publice (pe care le-am luat in calcul la inceputul drumului nostru). Ma puteti crede nebun, dar nu ar fi minunat daca Cutia Taranului ar putea face legatura intre tarani si cumparatorii oraseni  din intreaga Romanie? Daca ar putea sa recreeze o coexistenta traditionala si sustenabila intre sat si oras? Daca ar putea reaminti romanilor de abundenta naturala care poate fi atat de accesibila pentru ei? Daca ar putea crea senzatia de siguranta personala (atat pentru tarani cat si pentru cumparatorii oraseni) in aceste timpuri instabile si neclare? Nu ar fi super-minunat-senzational daca in loc ca banii sa fie varsati in bancile straine lacome, Romania ar putea gravita cu blandete, spre o economie naturala care ar ajuta-o sa treaca peste greselile ei din trecut si sa isi pastreze toate resursele naturale?

Nota din partea Andreei

Imi amintesc cu dor de strabunicii mei tarani. La ei mi-am petrecut vacantele de vara, de la ei am invatat atat de multe lucruri. Si imi amintesc de strabunica mea – o femeie mica, batrana dar puternica si inteleapta, taranca adevarata, care ma numea „oraseanca de portelan”. Atunci, pentru ea, era o mandrie sa fii taranca si  eu ca oraseanca, eram privita cu compatimire. „Pai ma’ fata, daca eu te ating te sparg. Vin’ aici la bunica sa te inzdraveneasca ea, ca te omoara maica betonul ala din oras”. Cand auzea ca sunt bolnava, ridica din umeri si spunea tare ” pai la ce te poti astepta de la orasenii aia”. Oare cand s-au schimbat asa de tare lucrurile ca de la mandria de a fi taran, s-a ajuns la rusine. Cand am reusit noi sa „invatam” ca viata la oras e cea care merita traita? Cand am uitat ca radacinile noastre sunt in acesti tarani ca bunicuta mea? Si cum de am ajuns sa ne fie rusine de parintii si de bunicii nostri tarani?

Pentru mine a fost o mandrie sa fiu acceptata ca membra intr-o organizatie de tarani. Cu toate ca inca nu simt ca mi-am castigat acest nume.  Pentru noi a fi „tarani” este un stil de viata, o legatura speciala cu acest stil de viata.